
-Να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της νέας προκήρυξης για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων
Με μια πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή, σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, “απαντά” στο νέο ατόπημα του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, να απαλείψει από τις διατυπώσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, που βρίσκεται σε διαβούλευση, τον Τουρισμό, ως βασικό στοιχείο και τομέα του νέου -υπό διαμόρφωση- παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Στην επιστολή που κοινοποιείται στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Χατζής υπογραμμίζει ότι “Η απουσία ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και ισορροπία της στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός, περιφερειακός και πολλαπλασιαστικός του ρόλος. Ο τουρισμός, ως διαχρονικά κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, συνδέει την Ελλάδα με τον διεθνή χώρο και ενεργοποιεί αλυσίδες αξίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, οι μεταφορές και οι κατασκευές”. Και τονίζει εμφατικά: “Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε σοβαρά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αν ο τουρισμός απουσιάζει από το σχεδιασμό. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε την τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης, ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτήν ρητή αναφορά στον τουριστικό τομέα”.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και άλλοι φορείς έχουν επισημάνει την έλλειψη αναφοράς στον Τουρισμό, που καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την υποβάθμιση του κλάδου στην κυβερνητική ατζέντα και στις παρατηρήσεις στην διαβούλευση, θα το επισημάνουν, ζητώντας την ρητή αναφορά, όπως υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα κείμενα, για τον πιο σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, με βάση όλα τα στοιχεία.
Επίσης, με δεδομένο τον απόλυτο μηδενισμό των χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στον Τουρισμό από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Γ. Χατζής ζητά την διαδικασίας έκδοσης της νέας προκήρυξης για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων, ενώ αναφορικά με τα εκκρεμή επενδυτικά σχέδια, ζητά να μην συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του άρθρου 22 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου η προσθήκη της παραγράφου (η) στο άρθρο 25 του ν.4887/2022, σύμφωνα με την οποία τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί απεντάσσονται αν η υλοποίησή τους δεν έχει ξεκινήσει εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από τη δημοσίευση της περίληψης της απόφασης υπαγωγής. Το χρονικό διάστημα αυτό ειδικά στον τουρισμό μπορεί να είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αδειοδοτικών διαδικασιών ή λόγω εποχικότητας που απαγορεύει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σε κάποιες περιοχές εντός της τουριστικής περιόδου. Η συγκεκριμένη διάταξη εφόσον εφαρμοστεί θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων σε απένταξη. Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωριμότητας για την υλοποίησή τους.
Η επιστολή
Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, έχει ως ακολούθως:
“Προς κο Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Ανάπτυξης
Κοινοποίηση κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού. κο. Γιάννη Παράσχη, Πρόεδρο ΣΕΤΕ.
Θέμα: Παρατηρήσεις της ΠΟΞ επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο άρθρο 3 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, τίθεται ως βασικός στόχος η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος. Πρόκειται για στόχους που ο τουριστικός τομέας υπηρετεί έμπρακτα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι ο τουρισμός δεν αναφέρεται ρητά στη συγκεκριμένη διάταξη. Υπενθυμίζουμε πως στο άρθρο 1 του νόμου 4887/2022, που τροποποιείται με τη διάταξη αυτή, γίνεται σαφής αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού, ως στόχου της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Η απουσία ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και ισορροπία της στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός, περιφερειακός και πολλαπλασιαστικός του ρόλος. Ο τουρισμός, ως διαχρονικά κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, συνδέει την Ελλάδα με τον διεθνή χώρο και ενεργοποιεί αλυσίδες αξίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, οι μεταφορές και οι κατασκευές.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε σοβαρά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αν ο τουρισμός απουσιάζει από το σχεδιασμό. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε την τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης, ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτήν ρητή αναφορά στον τουριστικό τομέα.
Κατά τα λοιπά θα θέλαμε να προβούμε και στις εξής ειδικότερες παρατηρήσεις:
- Στις προηγούμενες προσκλήσεις του καθεστώτος τουριστικών επενδύσεων, παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν χρηματοδοτήθηκε λόγω περιορισμένων πόρων. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν λάβει προέγκριση και ξεκίνησαν την υλοποίηση των επενδύσεών τους, πραγματοποιώντας σημαντικές δαπάνες με ίδια κεφάλαια, για να ενημερωθούν αιφνιδίως αργότερα ότι το σχέδιο τους απορρίφθηκε λόγω έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και 1 ½ έτος δεν έχει εκδοθεί νέα προκήρυξη για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων, παρακαλούμε να τροποποιηθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις κατανομής των πόρων, με αύξηση των κονδυλίων για το κίνητρο της επιχορήγησης, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν επενδύσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης πόρων και είναι ώριμες για έγκριση.
- Ζητείται η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης της νέας προκήρυξης για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων. Τονίζεται ότι, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων ετών και της σημαντικής αύξησης στις τιμές των δομικών υλικών, το υφιστάμενο όριο του 60% επί του προϋπολογισμού για κτιριακές εγκαταστάσεις δεν ανταποκρίνεται πλέον στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Προτείνεται, συνεπώς, η αναπροσαρμογή του ποσοστού αυτού σε 80% στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.
- Οφείλουμε να επισημάνουμε πως από το έτος 2022 που ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος 4887 δεν έχει ενεργοποιηθεί το καθεστώς εναλλακτικός τουρισμός. Καθότι διαπιστώνουμε πως το εν λόγω καθεστώς παραμένει ως επιλογή και μετά την προωθούμενη τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου τονίζουμε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του.
- Στο νέο καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι παραμεθόριες περιοχές του Νότιου Αιγαίου και τα μικρά νησιά αυτού, όπως για παράδειγμα το Καστελόριζο και η Σύμη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προσθήκης και άλλων κριτηρίων πέραν του ΑΕΠ (όπως για παράδειγμα η χιλιομετρική απόσταση από την Τουρκία).
- Προτείνεται να μην συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του άρθρου 22 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου η προσθήκη της παραγράφου (η) στο άρθρο 25 του ν.4887/2022, σύμφωνα με την οποία τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί απεντάσσονται αν η υλοποίησή τους δεν έχει ξεκινήσει εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από τη δημοσίευση της περίληψης της απόφασης υπαγωγής. Το χρονικό διάστημα αυτό ειδικά στον τουρισμό μπορεί να είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αδειοδοτικών διαδικασιών ή λόγω εποχικότητας που απαγορεύει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σε κάποιες περιοχές εντός της τουριστικής περιόδου. Η συγκεκριμένη διάταξη εφόσον εφαρμοστεί θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων σε απένταξη. Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωριμότητας για την υλοποίησή τους.
- Με βάση το άρθρο 25 του ν.4887/2022 οι φορείς επένδυσης οφείλουν να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με αλλαγές που γίνονται στην επωνυμία, έδρα, μετοχική σύνθεση κλπ. εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την συντέλεση της αλλαγής αυτής. Προτείνεταιη μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής να επισύρει κυρώσεις μόνο εφόσον η σχετική ενημέρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία πιστοποίησης.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.
ΠΗΓΗ:moneytourism.gr