Η «τρικυμία» της Κάσου και η κυπριακή ατζέντα
Μία ακόμη απόδειξη ότι η Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη σε θέσεις που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αποτελεί η ένταση που προκάλεσε στην περιοχή της Κάσου. Η παρ’ ολίγον κρίση ήταν η σοβαρότερη από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισαν να εισέρχονται σε τροχιά εξομάλυνσης.
Μία ακόμη απόδειξη ότι η Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη σε θέσεις που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αποτελεί η ένταση που προκάλεσε στην περιοχή της Κάσου. Η παρ’ ολίγον κρίση ήταν η σοβαρότερη από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισαν να εισέρχονται σε τροχιά εξομάλυνσης. Μάλιστα, όπως αναγνωρίζεται από την Αθήνα, είχε χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στα γεγονότα με το «Ορούτς Ρέις», που το 2020 οδήγησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο κόκκινο.
Ως μόνο «θετικό», λοιπόν, των τελευταίων εξελίξεων καταγράφεται πως με στόχο την αποκλιμάκωση λειτούργησαν αποτελεσματικά οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας – Αγκυρας, που πρωτίστως «προσωποποιούνται» στους Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν αξιοποιήσει το πράσινο φως από τους Κυρ. Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συνομιλούν όταν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις επιβαρύνεται: μόνο τους τελευταίους μήνες, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών φέρονται να έχουν ενεργοποιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε διάφορα επίπεδα των ΥΠΕΞ τουλάχιστον τρεις ακόμη φορές – για θέματα, βεβαίως, σαφώς μικρότερου ειδικού βάρους: την περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα προχώρησε στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, όταν από την τουρκική πλευρά εμφανίσθηκε η Ελλάδα ως πιθανός πολεμικός στόχος λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής της στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και για τα θαλάσσια πάρκα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ένταση με επίκεντρο την Κάσο και τις πλήρως ανελαστικές θέσεις του Τ. Ερντογάν για το Κυπριακό, όπως κατεγράφησαν στη φιέστα για την 50ή επέτειο της εισβολής, αποτελεί ερώτημα η περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πάντως, με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν τίθεται ζήτημα μη πραγματοποίησης της προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο συνάντησης των Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποια νέα κινητικότητα περί το Κυπριακό, ακόμη και σχετικά άμεσα. Το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες έχει εντάξει το Κυπριακό στην «ατζέντα» του, σε συνδυασμό με το ότι η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ εκείνο το διάστημα θα κορυφώνεται, ίσως δημιουργήσει παράθυρο ευκαιρίας για συνάντηση των Ν. Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ εντός του Οκτωβρίου. Στόχος, να καταγραφούν οι εκατέρωθεν θέσεις και, εάν υπάρξει περιθώριο, οι συζητήσεις να αναβαθμιστούν στο πλαίσιο μιας πιθανής πενταμερούς.
kathimerini.gr