ΑΙΓΑΙΟΔωδεκάνησαΕλλάδαΚασος

Σκληρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία για την Κάσο: Ουδείς “σεβασμός” σε παράνομες ενέργειες επεδείχθη

“Ουδείς “σεβασμός” σε παράνομες ενέργειες επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί στο μέλλον”. Η απάντηση του υπουργείου ‘Αμυνας στην ‘Αγκυρα.

“Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει.

Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αναφορικά με ισχυρισμούς αντίστοιχων πηγών του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας για την ένταση που σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου με ιταλικό ερευνητικό πλοίο και για ότι ζητήθηκε η άδεια από την Τουρκία.

“Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Αργότερα, ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε, του δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις καθορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων”.

“Η Ελλάδα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας” και “δώσαμε άδεια στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τουρκικά πρωτοσέλιδα. “Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρουν ακόμα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ έρχονται στον απόηχο και των αναφορών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην έβδομη παράγραφο του ανακοινωθέντος σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου, “Τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας”.

Ενδεικτικά κάποια από τα πρωτοσέλιδα αναφέρουν:

Türkiye Gazetesi: “Αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας”

Η Αθήνα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας

Η Ελλάδα ζήτησε την άδεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να συνεργαστεί παρανόμως με την Ιταλία στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την Άγκυρα όταν βρήκε μπροστά της το τουρκικό ναυτικό. Με την άδεια που δόθηκε, η Αθήνα, η οποία δεν αποδέχεται τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας και ενεργεί κατά παράβαση των διεθνών νομοθεσιών στο Αιγαίο, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Αναφορικά με το πλοίο ιταλικής σημαίας, οι πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν τα εξής : “Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Αργότερα, ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε, του δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις καθορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων”.

Τουρκικά ΜΜΕ

Hurriyet: “Βήμα από την Αθήνα ‘Εδώ είναι δικό σας’ / Ιστορική χορήγηση άδειας από την Άγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο”

“Τα ιταλικά και ελληνικά πλοία έλαβαν άδεια από την Τουρκία για την τοποθέτηση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας.

Η ένταση στο Αιγαίο έληξε με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας από την Τουρκία. Το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας οδήγησε σε σχόλια ότι αναγνώρισε τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας.


Η μικρής διάρκειας ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο επέφερε ένα ιστορικό βήμα. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Το ιστορικό αίτημα για άδεια σχολιάστηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή, ήρθε ένα βήμα από την Ελλάδα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Αυτό το ιστορικό αίτημα για άδεια ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, το οποίο σέβεται τις ζώνες τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ:ΤΗΕTOC

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button