
Σε ένα γύρο θα διενεργούνται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε ένα γύρο θα διενεργούνται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή.Mute
“Θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή, που στόχος της είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε έναν γύρο. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι δημοτικές εκλογές με εκλογή σε έναν γύρο”, ανέφερε.
Είπε μάλιστα, πως θα υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη επιλογή ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες δεύτερη φορά στις κάλπες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι “δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Στόχος είναι η αυτοδυναμία δεν πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας”.
Όπως σημείωσε, “θέλουμε να το κάνουμε τριάμισι χρόνια πριν τις δημοτικές και περιφερειακές έτσι ώστε να υπάρχει όλος ο χρόνος να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί ή οι εν δυνάμει συμμετέχοντες για τη διαδικασία. Όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο ξεκίνησε να συζητιέται κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών από τον υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο με τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πριν από κάποιους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί όλο αυτό ούτως ώστε να γίνει ο απαιτούμενος διάλογος και με τα κόμματα και σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης”.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής“, το επικρατέστερο όριο εκλογής θα είναι το 42%, με εναλλακτικές λύσεις το 43% και το 50%. Ο στόχος είναι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο, ένα νέο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών, το οποίο ολοκληρώνει την εκλογή σε ένα γύρο.
Η νέα διαδικασία προβλέπει πως ο πολίτης θα ψηφίζει κανονικά όπως ψήφιζε έως τώρα, καθώς θα επιλέγει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του και θα σταυρώνει τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού.
Η καινοτομία είναι ότι στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου θα μπορεί να σταυρώσει, εφόσον θέλει, και έναν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς / υποψηφίους δημάρχους – περιφερειάρχες ως εναλλακτική ψήφο.
Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα διεξάγεται αυτόματα ο… δεύτερος γύρος των εκλογών, στην περίπτωση που ένας συνδυασμός δεν καταφέρει να φτάσει το ποσοστό εκλογής.
Οχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές
Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι “ο πρωθυπουργός όπως και στην πρώτη τετραετία έτσι και στη δεύτερη έχει αποφασίσει να πρωτοτυπήσει ή τέλος πάντων να αποτελέσει εξαίρεση σε έναν κανόνα αρκετών προκατόχων του που άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν -για να μη μηδενίζουμε υπήρχαν και άλλοι πρωθυπουργοί που τηρούσαν τον λόγο τους- και αυτά τα οποία λέει να τα κάνει πράξη. Έχει πει λοιπόν όταν ψήφισε τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες μετά την εκλογή του το 2019 ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πορευτούμε. Με αυτόν τον εκλογικό νόμο πορευτήκαμε στις δεύτερες εκλογές του 2023 -γιατί στις πρώτες δεν είχε εφαρμοστεί, είχε μείνει η απλή αναλογική με τα αποτελέσματα που είδαμε στη συνέχεια- και το σωστό είναι τους κανόνες να μην τους αλλάζεις και να πορεύεσαι με τους κανόνες που εσύ ο ίδιος έχεις ψηφίσει. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου”.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι στόχος η αυτοδυναμία. “Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εκλογές οπότε θεωρώ ότι είναι και λίγο ανεπίκαιρο και άκαιρο βασικά και δεν αφορά και την κοινωνία αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση. Είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση βέβαια η οποία θα ξεκινήσει να γίνεται όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου”. Και πρόσθεσε: “Η αυτοδυναμία ή τέλος πάντων το οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι στα χέρια μόνο του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών. Δεν πιστεύουμε όμως στις κυβερνήσεις συνεργασίας και η πεποίθηση μας αυτή δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ετών και δεκαετιών, επιβεβαιώνεται και από την ευρύτερη πραγματικότητα, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα”.
ΠΗΓΗ:thetoc.gr