Ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και φυσικά έχει σχέση και με το αναιμικό 28% των ευρωεκλογών
Τον δεύτερο κύκλο των αλλαγών στην ευρύτερη εικόνα της κυβέρνησης ετοιμάζεται να πυροδοτήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τις παρεμβάσεις στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, λίγα εικοσιτετράωρα από τη…χαμηλή πτήση της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωκάλπη και το αναιμικό 28,3%, ο χρόνος για τον ανασχηματισμό στις θέσεις των γενικών γραμματέων…κυλάει αντίστροφα, με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του παραγόμενου έργου και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στο δρόμο προς το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, μάλιστα, για κινήσεις ανανέωσης σε κρίσιμους βραχίονες για τη σωστή λειτουργία του κράτους σε ένα…momentum κατά το οποίο η Ηρώδου Αττικού 19 προτάσσει την ατζέντα της καθημερινότητας, σκοπεύοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει σήμα προς την κοινωνία ότι διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά όσον αφορά στην επίλυση των κομβικών ζητημάτων που την απασχολούν.
Ο ευρύς, κατά τα φαινόμενα, ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς αποτελεί συνέχεια των σχετικών αναφορών του πρωθυπουργού προς τα μέλη της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του οργάνου. Ήταν τότε που ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις συγκεκριμένες αλλαγές, δείχνοντας, παράλληλα, το δρόμο της συνεχούς ζύμωσης με τους βουλευτές του, καθώς είχε σημειώσει ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις μαζί τους ανά ομάδες των 20. Οι σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τη…χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει τρεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης.
Η συγκεκριμένη…τριανδρία κατέγραψε αποδόσεις, άκουσε τις απόψεις των υπουργών και με κριτήριο το “ποια ή ποιος μπορεί να παράξει αποτέλεσμα” σε μία…κρίσιμη στροφή για το σύνολο της κυβέρνησης κατέθεσε τις προτάσεις της στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει τον…τελικό λόγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ικανός αριθμός από τους 63 γενικούς γραμματείς αναμένεται ότι θα αλλάξει, με το εύρος του ανασχηματισμού να αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Κι αυτό, γιατί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τελικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, τη γνώμη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις τυχόν…καραμπόλες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ένα ακόμη “κλειδί” όσον αφορά στις εξελίξεις είναι κατά πόσο θα αξιοποιηθούν πρώην βουλευτές, ενώ πρόθεση παραμένει να…εισέλθει νέο αίμα στην ομάδα των γενικών γραμματέων, που θα…τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα κάθε πτυχή της πολιτικής, όπως αυτή ορίζεται από το κάθε χαρτοφυλάκιο.
Τα ονόματα και οι κυοφορούμενες αλλαγές
Εν αναμονή της οριστικοποίησης των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη, πληροφορίες κάνουν λόγο για αξιοποίηση πρώην βουλευτών ή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα δομή της ομάδας των γενικών γραμματέων. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ώρες…ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιάννη Μελά, του Σάββα Χιονίδη και του πρώην εκπροσώπου Τύπου της κυβερνητικής παράταξης, Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται για τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα, στο…τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ενώ για τη θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείου Υγείας φαίνεται να προορίζεται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Γιώργος Παπαδημητρίου.
Στο κομβικό υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, ενώ αλλαγές αναμένεται ότι θα προκύψουν στα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (πιθανή θεωρείται η απομάκρυνση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Ζέφης Δημαδάμα και της Μαρίνας Στέφου) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: Capital.gr