Χριστοφής Κορωναίος στον topfm: «Η σύνδεση με τον δορυφόρο του Έλον Μασκ θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το Γεωπάρκο» (ηχητικό)

«Στις 5 Σεπτεμβρίου θα κριθεί η ένταξη του Γεωπάρκου στη λίστα της UNESCO»
«Έχουμε θωρακίσει το θέμα της υγείας των κατοίκων μας»
«Οι 500 κλίνες είναι μια χαρά. Δεν θέλουμε να γίνουμε Καρδάμαινα ή Κως»
«Η έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών καθυστερεί τα έργα υποδομής στη Νίσυρο»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Ο Δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για θέματα που απασχολούν το νησί, το αντικείμενο της συνάντησης, στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, την επίλυση των προβλημάτων με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νισύρου – Κω, το δορυφορικό σύστημα starlink του Έλον Μασκ, που εγκαταστάθηκε στη Νίσυρο, το Γεωπάρκο και την υποψηφιότητά του να συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO, την ιατρική κάλυψη των κατοίκων του νησιού, την τουριστική σεζόν και τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί.
«Ήρθα στη Ρόδο για να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη για δύο σημαντικά έργα στη Νίσυρο, τα ιαματικά λουτρά και τον βιολογικό καθαρισμό».
«Δίνουμε έμφαση σε έργα υποδομής. Αναλάβαμε το Δήμο με χρέος ύψους 900.000 ευρώ και τώρα έχουμε στο ταμείο, κατατεθειμένα έργα 8 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα που πρέπει να γίνουν και γίνονται. Το έργο του βιολογικού καθαρισμού είναι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη «
«Το πρόβλημα μας και αυτό που θέλω να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη, είναι ότι εμείς δεν έχουμε τεχνικές υπηρεσίες, πέρα από συμβούλους, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Χρειαζόμαστε την Περιφέρεια να μας βοηθήσει με αναπτυξιακές εταιρείες όπως η ΕΚΟΑΝ. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα ιαματικά λουτρά».
«Τι είχα προτείνει στον Πρωθυπουργό…»
«Όλα αυτά τα έργα πνοής θα έπρεπε να τα αναλαμβάνει το ίδιο το Κράτος και να δίνει προτεραιότητα σε απομακρυσμένα νησιά. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, είχα προτείνει τη χρηματοδότηση μιας ομάδας 70 μηχανικών που θα είναι, για παράδειγμα, στη Ρόδο, και θα έχουν την ευθύνη για τις μελέτες, την οργάνωση, την παρακολούθηση και την εκτέλεση έργων σε όλα τα νησιά».
«Εύχομαι τα νέα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κω να είναι μόνιμη λύση»
«Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Κω, κυρίως με την Καρδάμαινα, με ένα νέο πλοίο, το «Παναγία Ευαγγελίστρια» το οποίο διαθέτει και χώρο για οχήματα. Πηγαίνει με 17 μίλια την ώρα και εκτελεί το δρομολόγιο σε 35 λεπτά. Το έκανα και ο ίδιος. Το κανονικό δρομολόγιο έχει διάρκεια περίπου μία ώρα. Θα πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια από τον λιμένα της Νισύρου προς το λιμένα της Καρδάμαινας, με επιστροφή, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Από την Πέμπτη 01/05/2025, το ίδιο δρομολόγιο θα εκτελείται και κάθε Πέμπτη, παρέχοντας έτσι περισσότερες επιλογές μετακίνησης στους πολίτες».
«Το πλοίο «Ολύμπιος Ερμής», επίσης πολύ καλό πλοίο, θα συνεχίσει να εκτελεί τα τακτικά δρομολόγιά του, συνδέοντας τη Νίσυρο με την πόλη της Κω, από Δευτέρα έως και Πέμπτη. Προς τα τέλη Απριλίου θα έχουμε και τα ημερόπλοια θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει για τις Κυριακές. Εκτιμώ και εύχομαι ότι αυτά τα καινούργια δεδομένα θα αποτελέσουν μόνιμη λύση. Η Νίσυρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κω σε όλα τα θέματα. Και τα ιατρικά και τα εμπορικά, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση».
«Ακόμα ένα λόγος που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αποκατάσταση της σύνδεσης με την Κω, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες των μικρών του Πολυβώτη, στην Κ12 και στην Κ14 να ταξιδεύουν και να δίνουν αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες της Κω. Η δραστηριότητα για τη νεολαία σε ένα νησί όπως η Νίσυρος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο».
«Η σύνδεση με τον δορυφόρο του Έλον Μασκ θ’ αναδείξει ακόμα περισσότερο το Γεωπάρκο»
«Είναι μεγάλη μας η χαρά και για τη σύνδεση με το δορυφόρο του Έλον Μασκ. Έχουμε πλέον πολύ υψηλές ταχύτητες που φθάνουν στα 200 Mbps γύρω από το κτίριο του Δήμου Νισύρου. Θα έχουμε δωρεάν κάλυψη για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, με προοπτική να επεκταθεί στα πέντε χρόνια. Θα βοηθήσει πάρα πολύ τους επισκέπτες του νησιού και φυσικά τους κατοίκους της περιοχής».
«Έχουμε φτιάξει ένα γραφείο του Γεωπάρκου το οποίο ανακαινίσαμε πλήρως. Έχει γίνει ένας σύγχρονος χώρος, με υπολογιστές και όλο το υλικό για το Γεωπάρκο, με συνδέσεις μέσω ίντερνετ με το website του Γεωπάρκου».
«Στις 5 Σεπτεμβρίου θα κριθεί η ένταξη του Γεωπάρκου στη λίστα της UNESCO»
«Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του Γεωπάρκου, το μοναδικό στον κόσμο, με ηφαίστειο. Θέλουμε να ενταχθούμε στη λίστα της UNESCO και, ίσως ακούγεται για πρώτη φορά αυτό που θα πω… Στις 5 Σεπτεμβρίου θα κριθεί οριστικά αυτό το θέμα. Ελπίζουμε να έχει θετική κατάληξη όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από, περίπου τρία χρόνια».
«Το ηφαίστειο είναι ένα μνημείο της φύσης. Είναι μοναδικό διότι έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να κατέβει μέχρι τον κρατήρα, να περπατήσει εκεί και να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα άλλο, σχεδόν εξωγήινο περιβάλλον».
«Καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έπαιξε και παίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι καθηγητές από τους οποίους ξεκίνησε η πρόταση, η Εύη Νομικού και ο Δημήτρης Μανωλούδης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τους οποίους έχουμε καθημερινή επαφή».
«Εχουμε θωρακίσει το θέμα της υγείας των κατοίκων μας»
«Στη Νίσυρο έχουμε μια γενική γιατρό και μια αγροτική γιατρό. Εχουμε θωρακίσει το θέμα της υγείας των κατοίκων μας με επισκέψεις από τέσσερις γιατρούς, μία φορά το μήνα, ενός καρδιολόγου, ενός νευρολόγου, ενός ορθοπεδικού και ενός παιδίατρου. Μένουν για δύο μέρες στο νησί. Την τελευταία φορά εξέτασαν περίπου 720 άτομα».
«Οι 500 κλίνες είναι μια χαρά. Δεν θέλουμε να γίνουμε Καρδάμαινα ή Κως»
«Οι προβλέψεις μας για τη φετινή τουριστική σεζόν στο νησί είναι θετικές. Οι επισκέπτες, σε μεγάλο ποσοστό, είναι σταθεροί, Ελληνες στην πλειοψηφία τους. Συνολικά στη Νίσυρο έχουμε 500 κλίνες. Είναι μια χαρά. Δεν θέλουμε να γίνουμε Καρδάμαινα ή Κως. Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και να διατηρήσουμε το περιβάλλον ως έχει. Αυτό είναι το image της Νισύρου. Ένας προορισμός για ήρεμες διακοπές μέσα σ΄ένα φυσικό περιβάλλον».
Aκούστε τον κ. Κορωναίο: