ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Ιάκωβος  Γρύλλης στον topfm: «Ο Δήμος Ρόδου πρόσθεσε ακόμα ένα αρνητικό πρόσημο σε μια κακή, για τον κόσμο, χρονική συγκυρία» (ηχητικό)

«Ο Δήμος επέλεξε να σταθεί απέναντι στους πολίτες…»

«Είναι αστειότητες οι ισχυρισμοί της Εταιρείας στη σε βάρος μου αγωγή» 

«Ο Δήμος έχει όλη την ευθύνη για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και για τον τρόπο της λειτουργίας της»

«Είναι αδύνατον να επανέλθει η Πολεοδομία σε κανονική λειτουργία σε λιγότερο από 2-3 μήνες»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για την απόφαση της δημοτικής αρχής Ρόδου να συνταχθεί με την εταιρεία που διαχειρίζεται σήμερα την νέα Μαρίνα, έκανε ο Ιάκωβος Γρύλλης, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

«Υπάρχουν δημοτικές αρχές που επιλέγουν να δίνουν πολιτικές και νομικές μάχες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών τους σε θέματα ποιότητας ζωής και  πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Για παράδειγμα ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Γλυφάδας, τον Φεβρουάριο του 2025 άσκησαν προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσουν ΚΥΑ που αφορά την μαρίνα του Αγίου Κοσμά, για λόγους δημόσιου συμφέροντος».

«Αντίθετα, ο Δήμος Ρόδου στο θέμα της νέας Μαρίνας Ρόδου, δυστυχώς, όχι απλά δεν τηρεί έστω μία προσχηματική ουδετερότητα στην εξέταση από το ΣτΕ της προσφυγής που έχει κατατεθεί από πολίτες του νησιού, αλλά πλέον συντάσσεται με την εταιρεία που διαχειρίζεται σήμερα την νέα Μαρίνα».

Σημειώνουμε ότι στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη (2/4) έρχεται ως θέμα η λήψη απόφασης για «Έγκριση άσκησης παρέμβασης στο ΣτΕ (τμήμα Ε) υπέρ του κύρους των ΚΥΑ 24245/28.12.2023 και 24100/ 22.12.2022  Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού».

«Ο Δήμος Ρόδου πρόσθεσε ακόμα ένα αρνητικό πρόσημο σε μια κακή, για τον κόσμο, χρονική συγκυρία»

«Μιλάω ως ένας ενεργός πολίτης που μετείχα στην προσφυγή. Διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη ότι η δημοτική αρχή Ρόδου λειτουργεί διαφορετικά και εντελώς αντίθετα με άλλους δήμους. Για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα, ο Δήμος Γλυφάδας και ο Δήμος Αλίμου που είναι σε αστικές περιοχές και όχι σε γειτονιές που διακρίνονται για τον… επαναστατικό τους χαρακτήρα, προσέφυγαν στο ΣτΕ σε μία αντίστοιχη περίπτωση, με αυτή στο Δήμο Ρόδου, εναντίον Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορούσε στην τροποποίηση κάποιων όρων για τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, δεν διστάζουν να δώσουν μία πολιτική και νομική μάχη».

Ο Ιάκωβος Γρύλλης, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, πολιτικός μηχανικός, μίλησε στην εκπομπή topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για την ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ της εταιρείας που έχει αναλάβει το project στη Νέα Μαρίνα Ρόδου, στην υπόθεση της προσφυγής που κατέθεσαν κάτοικοι του νησιού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Γρύλλης μίλησε ακόμα και για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν  επίκεντρο την Πολεοδομία Ρόδου και τη θέση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

«Ο Δήμος επέλεξε να σταθεί απέναντι στους πολίτες…»

«Ο Δήμος Ρόδου επέλεξε να συνταχθεί με την πλευρά των ιδιωτών, να υποστηρίξει την Κοινή Υπουργική Απόφαση και να σταθεί απέναντι στους πολίτες. Είναι απορίας άξιο ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που ο κόσμος ταλαιπωρείται από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία του Νοεμβρίου, κυρίως στο οδικό δίκτυο, με το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πολεοδομία να έχει άμεσες επιπτώσεις, όχι μόνο στους συνάδελφους μηχανικούς αλλά και σε πολλούς πολίτες καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα… Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο Δήμος προσθέτει  ακόμα ένα αρνητικό πρόσημο σε ότι έχει να κάνει με τον τόπο και συγκεντρώνει πάνω του φώτα αρνητικής δημοσιότητας».

«Για μένα, η στάση αυτή είναι ακατανόητη. Θα μπορούσαν να περιμένουν, να δούνε την έκβαση της προσφυγής και, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, να πράξουν ανάλογα.  Το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν κατατεθεί ακόμα οι απόψεις των υπουργείων, δείχνει ότι οι αιτιάσεις μας, αν μη τι άλλο, έχουν βάση. Αν ήταν όλα καλώς καμωμένα και  εναρμονισμένα με τη νομοθεσία, θα είχαν υποβάλλει τις απόψεις τους».

«Είναι αστειότητες οι ισχυρισμοί της Εταιρείας στη σε βάρος μου αγωγή» 

«Όσο για τη σε βάρος μου αγωγή, από την Εταιρεία που διαχειρίζεται τη Μαρίνα, οι ισχυρισμοί που υπάρχουν είναι ότι μετά την προσωπική ανάρτηση που έκανα στη σελίδα μου στο Facebook και μια συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, κατέρρευσαν δύο συμφωνίες αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ… Νομίζω ότι αυτό αγγίζει τα όρια της αστειότητας. Ότι δηλαδή οι δηλώσεις μας είχαν τέτοια επιρροή και επίδραση. Εκτός αν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα σε αυτή τη χώρα και δε δικαιούμαστε να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας».

«Ο Δήμος έχει όλη την ευθύνη για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και για τον τρόπο της λειτουργίας της»

«Το θέμα της Πολεοδομίας πρέπει να το δούμε σοβαρά, τη στιγμή που εμπλέκονται και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες. Να το δούμε σε επίπεδο αξιακού κώδικα λειτουργίας όλων των διαδικασιών. Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα πρωτόκολλα υπάγονται στα υπουργεία, αλλά η στελέχωση της υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τη τοποθέτηση προϊσταμένου και ο τρόπος λειτουργίας της είναι στην ευθύνη του Δήμου».

«Είναι αδύνατον να επανέλθει η Πολεοδομία σε κανονική λειτουργία σε λιγότερο από 2-3 μήνες»

«Παραμένει πρακτικά αδύνατο να επανέλθει σύντομα η λειτουργία της Πολεοδομίας σε κανονικότητα. Θα περάσουν, στο καλύτερο σενάριο, δύο -τρεις μήνες για να συμβεί αυτό. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και έντονος προβληματισμός σε συναδέλφους που είναι σε άλλες υπηρεσίες, σε τυχόν μετακίνησή τους στην Πολεοδομία Ρόδου».

«Το βέβαιο είναι ότι η μη λειτουργία της Πολεοδομίας δεν αγγίζει μόνο τους συναδέλφους μηχανικούς που αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα αλλά έχει επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού, σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν κάποια δικαιοπραξία ή έχουν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε παρέμβαση, με προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, για παράδειγμα, με ελεγκτές δόμησης που ορίζονται από το υπουργείο, προκειμένου να μη μένουν στάσιμα τα πάντα».

«Το Επιμελητήριο μπορεί να αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος ενός μηχανικού»

«Για τους εμπλεκόμενους μηχανικούς στο σκάνδαλο της Πολεοδομίας, υπάρχει απόφαση της δημοτικής αρχής για αφαίρεση πρόσβασης στο σύστημα που αφορά στην έκδοση αδειών με ψηφιακές υπογραφές. Υπάρχει θεσμικό κενό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν επιτρέπει στο Επιμελητήριο να προχωράει άμεσα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαδικασίες να μπλοκάρει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και για τους δύο ελεύθερους επαγγελματίες».

«Το Επιμελητήριο έχει όμως τη δυνατότητα αφαίρεσης, έως και δύο χρόνια, της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Υπάρχουν βέβαια προθεσμίες προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι, να καταθέσουν τις απόψεις τους και μετά το πάει η υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο. Πάντως, οποιαδήποτε κίνησή τους σε εφαρμογές, σχετικές με τις διαδικασίες της Πολεοδομίας, αφήνουν ίχνη».

Ακούστε τον κ. Γρύλλη:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button