ΕπικαιρότηταΡόδος
Trending

Αρμονία Διακoλαμπριανού στον topfm: «Υπήρχαν υποψίες. Βλέπαμε υποθέσεις να καθυστερούν μήνες και άλλες να διεκπεραιώνονται σε μια νύχτα»! (ηχητικό)

«Η υποστελέχωση έδωσε χώρο στα φαινόμενα διαφθοράς»

«Έντιμοι συνάδελφοι κατηγορούνταν συχνά για αργοπορία. Δεν ήταν εύκολο για κανέναν που ήταν εκτός κυκλώματος»

«Υπάλληλος Πολεοδομίας είναι και στο Σώμα που κρίνει υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών και Πολεοδομίας…»

«Η δουλειά των μηχανικών έχει «παγώσει» και στα πέντε νησιά»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Η «επόμενη ημέρα» για την Πολεοδομία Ρόδου, προς το παρόν, αποτελεί ένα μεγάλο γρίφο. Με τις έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων να συνεχίζονται και την υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς να έχει πάρει τη δικαστική οδό, είναι άγνωστο το πότε οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας θα επανέλθουν στην κανονικότητα και θα τεθούν ξανά στη διάθεση των πολιτών.

Η αβεβαιότητα για τον χρόνο επαναλειτουργίας της Πολεοδομίας Ρόδου εντείνεται και από το γεγονός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά και από τις, συχνά χρονοβόρες σε τέτοιες περιπτώσεις, διαδικασίες που απαιτούνται για την αντικατάσταση του προσωπικού.

Το σίγουρο είναι ότι ο θόρυβος, όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά δυναμώνει όσο έρχονται στο «φως» νέες αποκαλύψεις για τη δράση των εμπλεκόμενων. Κι αυτό συντηρεί το βαρύ κλίμα στην κοινωνία του νησιού, κυρίως όμως στις τάξεις των μηχανικών που δραστηριοποιούνται, ανάλογα την ειδικότητά τους, σ ένα ευρύ φάσμα έργων, κατασκευών, οικοδομικών επιχειρήσεων κ.α.

«Στην Πολεοδομία έχουν μπλοκαριστεί σχεδόν τα πάντα»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στον «αέρα», με την έννοια ότι οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας, όπου πέρασα σήμερα, δεν λειτουργούν. Εχουν μπλοκάρει σχεδόν τα πάντα! Υπάρχει ένας υπάλληλος αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει,  μόνο ίσως για πολύ απλές υποθέσεις. Για παράδειγμα, στην υπηρεσία δόμησης που με ενδιέφερε για μια δική μου υπόθεση, δεν υπήρχε κανείς…».

Η Αρμονία Διακολαμπριανού, αρχιτέκτονας – μηχανικός, η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε επικεφαλής παράταξης («Πανεπιστημονική») στον κλάδο και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για το κλίμα που έχει προκαλέσει στις τάξεις των μηχανικών η υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου, για τις δυσκολίες και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργούνται σε υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και μήνες καθώς και για το πώς αντιμετώπιζαν όλα αυτά που συνέβαιναν στο προηγούμενο διάστημα, η ίδια και οι συνάδελφοί της.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε. Υπάρχουν υποθέσεις ιδιωτών που πρέπει να «τρέξουν» και η δική μας δουλειά εξαρτάται από τον πρόοδο των εργασιών στην Πολεοδομία. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επανέλθει το συντομότερο σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας. Υπάρχουν εργοτάξια για τα οποία η ρευματοδότηση λήγει και πρέπει ν’ ανανεωθεί… Όπως και εκκρεμότητες παράτασης προθεσμιών που πρέπει να εκδοθούν πριν από το τέλος του 2025. Και βέβαια υποθέσεις που αφορούν σε, εκτός σχεδίου, δόμηση για τις οποίες έχει γίνει ένα «τρελό πανηγύρι» με τις προθεσμίες».

«Η υποστελέχωση έδωσε χώρο στα φαινόμενα διαφθοράς»

«Σκεφτείτε ότι όλα αυτά αφορούν, ναι μεν τη Ρόδο που έχει ένα τεράστιο «πακέτο» αλλά και σε άλλα τέσσερα νησιά, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Μεγίστη. Είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί, όσο γίνεται πιο άμεσα, η Πολεοδομία. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για να έρθουν νέοι συνάδελφοι αλλά υπάρχει και η λύση των μετακινήσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν σύντομα οι επείγουσες εργασίες».

«Το γεγονός ότι το προσωπικό δεν επαρκούσε ήταν ένας από τους λόγους που άφηνε ανοιχτό παράθυρο για να συμβαίνουν φαινόμενα διαφθοράς. Οι φάκελοι στοιβάζονταν, οι αιτήσεις ήταν ένα… βουνό και όλο αυτό έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους να λειτουργούν παράνομα και να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Βρήκαν τον… χώρο, για να πιέζουν τον ιδιώτη ή τον συνάδελφο μηχανικό που έπρεπε κι αυτός να προχωρήσει τη δουλειά του, από την οποία ζει».

«Έντιμοι συνάδελφοι κατηγορούνταν συχνά για αργοπορία. Δεν ήταν εύκολο για κανέναν που ήταν εκτός κυκλώματος» – «Ο Δήμος και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου πρέπει να στηρίξουν τους συναδέλφους»

«Συνάδελφοι που είχαν την εντιμότητα να μην συνδιαλέγονται με τα συγκεκριμένα άτομα, πολλές φορές κατηγορήθηκαν για αργοπορία ή για ανικανότητα και άλλα τέτοια απίθανα… Τα «ακούγαμε» όχι μόνο από πελάτες αλλά και από άλλους συναδέλφους… Δεν ήταν καθόλου εύκολο για κανένα μηχανικό που ήταν εκτός κυκλώματος. Και φυσικά είναι παρά πολλοί, ανεξαρτήτου παράταξης, που είναι έντιμοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το αντιμετωπίζαμε με υπομονή και με όλα τα νομοθετικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;»

«Εϊναι λογικό, τώρα να υπάρχει ανασφάλεια και φόβος στους υπαλλήλους, κυρίως σε αυτούς που μπορεί να μείνουν αλλά αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι έχουμε χάσει την έννοια της συλλογικότητας. Έχει να κάνει με την απαξίωση των συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών. Αν κάποιος συνάδελφος νιώσει ότι πιέζεται, δεν χρειάζεται να το λύσει μόνος του. Και ο Δήμος αλλά κυρίως το ΤΕΕ πρέπει να στηρίζουν τους συναδέλφους».

«Υπάλληλος Πολεοδομίας είναι και στο Σώμα που κρίνει υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών και Πολεοδομίας»

«Υπήρξαν αντιδράσεις και υποψίες. Βλέπαμε σε πολλές υποθέσεις να υπάρχουν καθυστερήσεις μηνών και άλλες να διεκπεραιώνονταν σε μια νύχτα! Αυτό δημιουργούσε αναστάτωση, τον συζητούσαμε και προφανώς υποβάλλαμε σχετικά αιτήματα. Δεν άλλαζε κάτι… Γι αυτό επιμένουμε στο θέμα της επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών. Και οι ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, βαραίνουν όλους. Το υπουργείο, το Δήμο και τη διοικούσα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Υπάρχουν και αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο. Συνάδελφος της Πολεοδομίας, ως υπάλληλος, την ίδια στιγμή είναι στο Σώμα που κρίνει τις υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών και Πολεοδομίας… Είναι περικυκλωμένο το σύστημα».

«Η δουλειά των μηχανικών έχει «παγώσει» και στα πέντε νησιά» 

«Η θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο για τον κλάδο μας πρέπει να καθαρίσει. Η δουλειά του μηχανικού είναι ένα σοβαρό και επιστημονικό αντικείμενο το οποίο θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν όχι σαν εκτελεστικό όργανο μιας γραφειοκρατίας, αλλά σε όλη του την πραγματική διάσταση. Βλέποντας όλες τις διαδικασίες με τα έργα στο νησί, τα αντιπλημμυρικά που είναι ανύπαρκτα, υπάρχει χώρος για το αντικείμενό μας να έχει τη σωστή έκταση και τη σωστή κατεύθυνση, από το να κυνηγάμε νομοθεσίες που αλλάζουν κάθε έξι μήνες».

«Όλοι οι συνάδελφοι σήμερα, σε Ρόδο, Χάλκη, Σύμη, Τήλο και Μεγίστη είναι σε στάση αναμονής. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τίποτα μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Και μην ξεχνάτε ότι και οι νέοι συνάδελφοι που θα έρθουν κάποια στιγμή στην Πολεοδομία Ρόδου, θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να μάθουν. Κι αυτό απαιτεί έξτρα χρόνο… Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι εγκλωβισμένος και ευάλωτος βγαίνοντας από μια ήδη τεράστια διαδικασία με το Κτηματολόγιο που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Το σίγουρο είναι ότι δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε».

Ακούστε την κ. Διακολαμπριανού:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button