ΕλλάδαΤουρισμός

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν το στοίχημα του Φεβρουαρίου

Με άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής κίνηση έδωσε ώθηση στα αποτελέσματα και κάλυψε τις απώλειες του εσωτερικού. Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση εξωτερικού ανήλθε σε 254 χιλιάδες, αριθμός αυξημένος σε ποσοστό 13,5% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, η εγχώρια κίνηση σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σε επίπεδο προορισμών, μόνο 5 από τους 14 κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά τους. Σε απόλυτα μεγέθη το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 423 χιλιάδες επιβάτες βρέθηκε στην κορυφή με τα Χανιά να ακολουθούν και τη Ρόδο να έπεται. Ως προς την ποσοστιαία μεταβολή, τις μεγαλύτερες ζημιές μέτρησε το αεροδρόμιο της Ζακύνθου στο μείον 66,6%, με τη Μύκονο να ακολουθεί με πτώση 52,9% και το Άκτιο να έπεται με μείωση 50,8%. Την υψηλότερη άνοδο, στο 30,1%, κατέγραψε η Καβάλα.

Οι επιδόσεις του Φεβρουαρίου επηρέασαν εν πολλοίς και τα αποτελέσματα του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κατά το οποίο η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 1,3 εκατ. ταξιδιώτες, με αύξηση 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η διεθνής κίνηση με 518 χιλιάδες σημείωσε διψήφια άνοδο 10,5%, ενώ οριακή μείωση στο 0,3% κατέγραψε η κίνηση εσωτερικού.

Και σε επίπεδο διμήνου μόνο πέντε αεροδρόμια κατέγραψαν θετικό πρόσημο, με τα υπόλοιπα να υπολείπονται σε σχέση με το 2024. Σε απόλυτους αριθμούς η Θεσσαλονίκη και πάλι με 863 χιλιάδες βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, καταγράφοντας παράλληλα και τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 8,8%. Στον αντίποδα, σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής τη μεγαλύτερη υστέρηση σημείωσε το αεροδρόμιο της Μυκόνου με απώλειες 35,3% σε ετήσια βάση. Μείωση 30,8% κατέγραψε και το αεροδρόμιο του Ακτίου με εκείνο της Ζακύνθου να ακολουθεί στο μείον 28,5%.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, ο Φεβρουάριος έκλεισε με οριακή μείωση 0,1%, με τα δρομολόγια εσωτερικού να υστερούν κατά 3,1% και τα διεθνή να βρίσκονται στο συν 8,3%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο διμήνου οι πτήσεις κατέγραψαν μικρή μείωση στο 0,4%, με τα διεθνή δρομολόγια να είναι αυξημένα κατά 9,3% και να καλύπτουν τις εσωτερικές απώλειες του 3,9%.

Οι top αγορές

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων ταξιδιωτών, Γερμανία, Κύπρος, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία συνέθεσαν την πρώτη πεντάδα.

ΠΗΓΗ:tourismtoday.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button