Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα επιδιώξουν οι φορείς της Ρόδου για την χρηματοδότηση των έργων (ηχητικό)

Όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρόδου για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία
Τη σύνταξη ψηφίσματος το οποίο θα καταθέσουν στην κεντρική διοίκηση απαιτώντας την χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές από την κακοκαιρία Bora καθώς και την επιδίωξη συνάντησης με την κυβέρνηση και ει δυνατόν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μία πρώτη απόφαση την οποία πήραν χθες από κοινού δημοτική αρχή, επικεφαλής των παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, και προσήλθαν στην συνάντηση που συγκάλεσε.
Σ’ αυτήν ο δήμαρχος τους παρουσίασε, με τη βοήθεια και φωτογραφικού υλικού που προβλήθηκε σε powepoint τις μεγαλύτερες ζημιές στο νησί, όπως στις Κάτω Πέτρες, την Φιλέρημο, την Ιαλυσό, τις παραλίες, τις Πεταλούδες, το Ροδίνι κ.α. και για ακόμα μία φορά περιέγραψε με τους πλέον δραματικούς τόνους τόσο την κατάσταση την οποία βρίσκεται το νησί όσο και την κωλυσιεργία της Κεντρικής Διοίκησης.
Ο δήμαρχος έβγαλε “κραυγή αγωνίας” προς τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών τάξεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται η δημοτική αρχή να πάρει μόνη της την απόφαση για το που θα διατεθούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ περίπου που αναμένεται να έρθουν ως πρώτη χρηματοδότηση.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά όμως ήταν τα όσα είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Σωτήρης Βαγιανός, ο οποίος περιέγραψε μία σαρωτική καταστροφή βασικών υποδομών της ΔΕΥΑΡ, η οποία τινάζει στον αέρα το Τεχνικό της Πρόγραμμα. Το μεγάλο ζητημα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι λείπουν από το υδατικό ισοζύγιο της ΔΕΥΑΡ 13 εκατομμύρια κυβικά νερού και ότι οι δεξαμενές είναι άδειες. Ο κ. Βαγιανός είπε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει η Επιχείρηση να πάρει πάνω της μια ενδεχόμενη κακή πορεία της σεζόν “για να μη ζήσουμε καταστάσεις που θα δίνουμε νερό τρεις ώρες σε μία περιοχή και τρεις ώρες σε μία άλλη”, είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο τον προέτρεψε να…ξεχάσει την υδροδότηση στις πισίνες!
Ήταν η πρόταση του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, Γιώργου Ματσίγκου, που υιοθετήθηκε τελικά, με τον ίδιο να λέει ότι “είναι δικά μας λεφτά” και θα πρέπει μία αντιπροσωπεία από τον δήμο, τους βουλευτές, τους φορείς να πάει να τα διεκδικήσει από την κυβέρνηση, επιδιώκοντας μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ενωτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, τέως δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος αφού επέστησε την προσοχή για την εικόνα του νησιού προς τα έξω, Είπε ότι έχουν έρθει για να βtάλουν πίσω τους τις όποιες διαφορετικές απόψεις για την αποκατάσταση των ζημιών, επίσης η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δυστυχώς ο επισκέπτης μας μπορεί να κατανοήσει αλλά δεν θα μας δικαιολογήσει. “Η φύση δεν ξεχνά και στη δύσκολη ώρα αποκαλύπτει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν”, είπε ακόμη και ανέφερε ως παράδειγμα τις Κάτω Πέτρες. Τέλος, κάλεσε όλους να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή να επουλώσει τις πληγές του νησιού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και στηρίζουν τον δήμο αλλά αρκετές από τις ζημιές προέρχονται από πολλά χρόνια πριν.
Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή που θα συντονίσει τις ενέργειές τους.
Εκτός από τους παραπάνω, στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν ακόμη η Ένωση ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση τουριστικών γραφείων, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ταξί, ο σύλλογος καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ.α. ενώ δεν παρέστη κάποιος από τους βουλευτές Δωδεκανήσου.
Aκούστε τον κ. Βαγιανό:
Ακούστε τον κ. Καμπουράκη:
Ακούστε τον κ. Πάππου:
Ακούστε τον κ. Ματσίγκο: