
«Είναι το τελευταίο ηλεκτροσόκ για την Ευρώπη για να πάψει να είναι στρατιωτικός και πολιτικός νάνος»
«Η Ευρώπη παρασύρθηκε σε έναν πόλεμο Αμερικανικών συμφερόντων»
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική. Χάσαμε τα στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας»
«Στηρίξαμε την Ουκρανία και ο Ζελένσκι θέλει τώρα στο διαπραγματευτικό τραπέζι την Τουρκία που δεν του χάρισε τίποτα…»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να «νοσεί», την κοινωνία της διχάζεται για το μεταναστευτικό, και την πολιτική για την ασφάλειά της να περνά από συμπληγάδες, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, βρίσκεται στον προθάλαμο της Καγκελαρίας στη Γερμανία.
Όπως αναφέρουν τα Μ.Μ.Ε της χώρας και οι ξένοι παρατηρητές ο νικητής των εκλογών θα οδηγήσει τη Γερμανία σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που είχε χαράξει ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ίσως μάλιστα τόσο διαφορετική, που να μη θυμίζει ούτε εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), το ακροδεξιό εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό πολιτικό κόμμα στη Γερμανία κατέκτησε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2021.
Το μόνο άλλο κόμμα το οποίο σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ήταν εκείνο της Αριστεράς (Die Linke). Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), η επίδοση της Κυριακής ήταν η χειρότερη που έχει σημειώσει σε εθνικό επίπεδο μετά το… 1887!
Ο Λυκούργος Λιακάκος, διεθνολόγος, διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός διευθυντής του κέντρου Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για τον Φρίντριχ Μερτς και τη στρατηγική του για την ανάκαμψη της Ευρώπης, για τη θέση της χώρας μας στο υπό αναδιαμόρφωση γεωπολιτικό πεδίο, τα πλεονεκτήματα που χάσαμε έναντι της Τουρκίας στις πωλήσεις οπλισμού και τις επιλογές της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Ουκρανίας…
«Το θέμα της μετανάστευσης θα είναι το μόνο αγκάθι μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και των χριστιανοδημοκρατών για να βγάλουν ένα κοινό πρόγραμμα. Όσο για τη μεγάλη άνοδο της Εναλλακτικής, της σκληρής ακροδεξιάς με ναζιστικά στοιχεία, στόχος της είναι να εκμεταλλευτεί τυχόν λάθη ή παραλείψεις και να συσπειρωθεί ακόμα περισσότερο για ένα πιο ισχυρό ρόλο στις επόμενες εκλογές».
«Η Ευρώπη παρασύρθηκε σε ένα πόλεμο Αμερικανικών συμφερόντων»
«Περιμένουμε τον κ. Μερτς να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, μέσα από το νέο κυβερνητικό σχηματισμό, γιατί η Ευρώπη πρέπει πραγματικά να αντιδράσει.
Ηταν για πολύ καιρό αναιμική, αδρανής και δυστυχώς το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας έκανε πάρα πολύ μεγάλο κακό. Παρασύρθηκε σε έναν πόλεμο κυρίως αμερικανικών συμφερόντων. Θα μπορούσε, με τους σωστούς ηγέτες να έχει χτίσει μια ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλεια συμπεριλαμβανομένης στης προστασίας των ανατολικών της συνόρων».
«Ο Μερτς είναι Ευρωατλαντιστής. Το έδειξε και στις πρώτες του δηλώσεις λέγοντας ότι πρέπει να χτίσει η Ευρώπη μία αυτόνομη πολιτική και μία αυτόνομη άμυνα. Είναι πλέον ανοιχτός να συζητήσει το θέμα της λεγόμενης Γαλλοβρετανικής πυρηνικής ομπρέλας.
Εχει επιδείξει γενικά ότι είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, είναι αιχμηρός αλλά είναι επίσης και μια ήρεμη δύναμη, με αρκετή ενέργεια».
«Το τελευταίο ηλεκτροσόκ για την Ευρώπη για να ξυπνήσει»
«Η Ευρώπη είναι ο ασθενής ο οποίος έχει χάσει τις αισθήσεις του και πρέπει να λάβει το τελευταίο ηλεκτροσόκ. Αν ξυπνήσει και επανέλθει δριμύτερος έχει καλώς… Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε εποχές που η Ευρώπη απλά θα φημίζεται για την ιστορία της, τα μουσεία της και ίσως κάποιες τουριστικές ατραξιόν…
Μπορεί η Ευρώπη να είναι ένας οικονομικός γίγαντος αλλά ταυτόχρονα είναι ένας στρατιωτικός και πολιτικός νάνος. Πρέπει να αποκτήσει πλέον συνείδηση να αποκτήσει μια ενιαία μορφή για να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα».
«Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην επιχείρηση ειρήνης στη Λιβύη, στον έλεγχο του εμπάργκο των όπλων και επίσης στην επιχείρηση προστασίας του εμπορικού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα έναντι των Χούθι της Ιεμένης».
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική. Χάσαμε τα στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας»
«Πρέπει όμως η χώρα μας να γίνει λίγο πιο διεκδικητική. Έλλειψε από την πρώτη διάσκεψη για την Ουκρανία ενώ δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα από τις πωλήσεις οπλισμού στην Τουρκία. Ηταν μεγάλο λάθος ότι πουλήθηκαν τα υποβρύχια τύπου 214 και χάσαμε ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Αν οι Τούρκοι τους Meteor θα χάσουμε κι εκεί το πλεονέκτημα μας στον αέρα».
«Όταν έχεις κάνει μια στρατιωτική συμφωνία με την Γαλλία όταν έχεις συμφωνήσει κοινή άμυνα μαζί της, όταν έχεις αγοράσει 24 Rafale και 4 φρεγάτες, είναι λάθος να μην έχεις βάλει κάποια ρήτρα ότι δεν θα πουληθεί ο οπλισμός και στην Τουρκία».
«Στηρίξαμε την Ουκρανία και ο Ζελένσκι θέλει τώρα στο διαπραγματευτικό τραπέζι την Τουρκία που δεν του χάρισε τίποτα…»
«Φανήκαμε βασιλικότεροι του βασιλέως στο θέμα της Ουκρανίας, με την αποστολή, δημόσια, οπλισμού ενώ από την άλλη βλέπουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι να θέλει την Τουρκία να κάτσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να την θεωρεί σημαντικό εταίρο μια χώρα η οποία δεν του παρείχε τίποτα δωρεάν… Του πούλησε ντρόουν και διαμεσολαβούσε ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία».
«Φοβάμαι ότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας διότι με την Ρωσία, μην ξεχνάμε, ότι έχουμε κάποια ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μη ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει λόγο, είναι μια υπερδύναμη 6.000 πυρηνικών κεφαλών με την οποία γειτνιάζουμε μέσω Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας».
Ακούστε τον κ. Λιακάκο: