Νίκος Φραζής στον topfm: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη σε εγκατάλειψη αγροτικής γης» (ηχητικό)

«Καταστρέφεται η παραγωγή μας. Τα ελάφια μας έχουν καταστρέψει τα ελαιόδεντρα»
«Ο Περιφερειάρχης μας είπε ότι θα γίνουν σύντομα δύο μελέτες. Ένα χρόνο μετά δεν έγινε τίποτα…»
«Στη Νότια Ρόδο το νερό είναι ελάχιστο. Περιφράξαμε τα χωράφια με μεγάλο κόστος και δεν έχουμε νερό να τα ποτίσουμε»
Toυ Στέλιου Σαρέσκου
Για μια νέα σειρά κινητοποιήσεων ετοιμάζονται οι αγρότες στη Ρόδο.
Ένα χρόνο μετά την κάθοδο τους, με τρακτέρ, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, μπροστά από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη διαμαρτυρία τους για την μη εκπλήρωση των αιτημάτων τους, βλέπουν ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, όπως τονίστηκε στη συνέλευση που έγινε το Σάββατο στα γραφεία της Κοινότητας Γενναδίου και δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο»…
Στα βασικά τους αιτήματα που είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής από ζημιές και περιβαλλοντικές συνθήκες και η μείωση του κόστους παραγωγής, προστίθενται και οι καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια και η έλλειψη αρδευτικού νερού για τις καλλιέργειες.
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρώτη σε εγκατάλειψη αγροτικής γης»
«Δεν τους ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μην παράγουμε στη Ρόδο, όταν το νησί κάποτε έκανε εξαγωγές προϊόντων στην Αθήνα. Θα φθάσουμε στο σημείο να εισάγουμε τα πάντα. Είναι αδιανόητο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι η πρώτη σε εγκατάλειψη αγροτικής γης. Υπάρχουν χωριά με μεγάλη αγροτική παράδοση στη Ρόδο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ένα νέο αγρότη».
Ο Νίκος Φραζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νότιας Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για τις εγκαταλελειμμένες αγροτικές περιοχές στη Ρόδο, τα προβλήματα που συσσωρεύονται χωρίς παράλληλα να δίνεται καμιά λύση από τη κυβέρνηση και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και τις υποσχέσεις που έμειναν στα… λόγια, ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις τους στην πόλη της Ρόδου.
«Δεν μπορούμε να παράγουμε λάδι. Τα ελάφια κατέστρεψαν τα ελαιόδεντρα»
«Το πρόβλημα με τα ελάφια είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην κυβέρνηση και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Για εμάς είναι θέμα επιβίωσης. Καταστρέφεται η παραγωγή μας. Είναι αδύνατον να περιφραχθούν χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, ζωοτροφές, κηπευτικά και ελιές. Η κατάσταση είναι τραγική. Τα ελάφια μας έχουν καταστρέψει τα ελαιόδεντρα. Ρίχνουν κάτω ακόμα και βαριές μεταλλικές περιφράξεις που τοποθετήσαμε. Σε μια περίοδο που το λάδι έχει τιμή, δεν μπορούμε εδώ να παράγουμε λάδι και ούτε θα παράγουμε».
«Οι υποσχέσεις από τον Περιφερειάρχη για μελέτες»
«Πέρσι κάναμε παρέμβαση, μπήκαμε στο Περιφερειακό συμβούλιο, πήραμε υπόσχεση ότι θα παρθούν μέτρα για τον έλεγχο της έκτασης του πληθυσμού των ελαφιών ενώ ο κ. Περιφερειάρχης μας είπε ότι θα γίνουν σύντομα δύο μελέτες, δεν έγινε τίποτα ένα χρόνο μετά… Ανάλογες υποσχέσεις, για ανακοίνωση μέτρων εντός του Μαρτίου 2024, είχαμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… Δεν ανακοίνωσαν τίποτα».
«Έχει προστεθεί πλέον και το πρόβλημα του νερού. Αν η Περιφέρεια και ο Δήμος λένε ότι, τα ελάφια είναι θέμα του Κράτους, γιατί δεν έκαναν τίποτα για το νερό όταν έβλεπαν ότι ερχόταν το πρόβλημα; Αυτή τη στιγμή στη Νότια Ρόδο το νερό είναι ελάχιστο. Περιφράξαμε τα χωράφια με μεγάλο κόστος και δεν έχουμε νερό να τα ποτίσουμε… «
«Δήμος και Περιφέρεια έβλεπαν το πρόβλημα να έρχεται και δεν έκαναν τίποτα»
«Δεν έχουν κάνει τα κατάλληλα έργα προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό για την πρωτογενή τομέα ενώ υπάρχουν οι τεχνολογικές και οι επιστημονικές δυνατότητες. Ο κ. Βαγιανός, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, μετά τις γεωτρήσεις που έγιναν και βρέθηκε νερό, μας είπε ότι δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Γιατί δεν βάζει χρήματα η Περιφέρεια για να μην καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας»;
«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Τα αιτήματα είναι πάνω στο τραπέζι. Θα βρεθούμε και με συναδέλφους από άλλες περιοχές του νησιού και θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Το θέμα δεν αφορά μόνο στους αγρότες, αφορά σε όλη την κοινωνία. Να μπορούμε να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον τοπικό πληθυσμό».
Ακούστε τον κ. Φραζή: