ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Σωτήρης Βαγιανός στον topfm: «Θα πάρουμε σκληρά μέτρα για τους 250 μεγαλοοφειλέτες. Τα χρέη τους στη ΔΕΥΑΡ φθάνουν στα 15 εκατ. ευρώ» (ηχητικό)

«Το αποθεματικό μας σήμερα, είναι 600.000 ευρώ. Πριν από τη θεομηνία ήταν 4 εκατ. ευρώ»

«Το Κράτος εισπράττει κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ»

 «Εγκυμονείται κίνδυνος να σταματήσουν τα έργα. Δεν βλέπουμε φως για χρηματοδότηση από το Κράτος…»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Η ΔΕΥΑ Ρόδου προχώρησε σε μελέτες, δημοπρατήσεις και σύναψη συμβάσεων για έργα αποκατάστασης από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου στο νησί αλλά και, γενικότερα, για έργα αποκατάστασης σε υποδομές, δίκτυα άρδευσης και αγωγούς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εκπονήσεων όλων των μελετών και των έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία “Bora” ανέρχεται σε 20.756.611,42 € και ο προϋπολογισμός για το σύνολο των έργων στο νησί αγγίζει το ποσό των 56 εκατ. ευρώ.

«Η ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα 22 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται άμεσα να γίνουν για να ανοίξει με ασφάλεια το νησί στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Εμείς δείχνουμε τα αντανακλαστικά μας απέναντι σε αυτή την υποχρέωση να επαναφέρουμε το νησί στην κατάσταση που ήταν, πριν τη θεομηνία, και να έχουμε μια ομαλή σεζόν».

Ο Σωτήρης Βαγιανός, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ,  μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για τη σειρά των μελετών, των δημοπρατήσεων και των συμβάσεων που ανήγγειλε η Επιχείρηση με σκοπό, εφόσον εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 22 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία “Bora”, να είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή τους.

«Η αλήθεια είναι ότι ανησυχούμε γιατί οι χρηματοδοτήσεις από τα υπουργεία έχουν παγώσει. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για τον φάκελο που παραδώσαμε με έργα προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ. Προχωράμε τις μελέτες, έχουμε δημοπρατήσει αλλά ο εργολάβος που θα αναλάβει πρέπει να ξέρει αν θα πληρωθεί».

«Κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα μετά τις 20 Δεκεμβρίου όταν κάναμε τις πρώτες συμβάσεις έργων και ετοιμάσαμε τους φακέλους για την υποβολή στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής χωρίς να περιμένουμε τις χρηματοδοτήσεις. Εκτελέσαμε έργα με ιδίους πόρους, με την ελπίδα ότι θα πάρουμε τα χρήματα που έχουμε ζητήσει».

«Εγκυμονείται κίνδυνος να σταματήσουν τα έργα. Δεν βλέπουμε φως… »

«Δώσαμε προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία και παράλληλα αναθέτουμε μελέτες και δημοπρατούμε και για άλλα που μπορεί να μην είναι επείγοντα αλλά είναι απαραίτητα, όπως το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Ιαλυσό… Το ζητούμενο είναι να εγκριθούν τα ποσά για να προχωρήσουμε. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν τα έργα. Η εκταμίευση, ξέρουμε ότι μπορεί να καθυστερήσει».

«Το Νοέμβριο είχαμε αποθεματικό 4 εκατ. ευρώ και σήμερα 600.000 ευρώ»

«Πέρα από τις δυσκολίες με τη χρηματοδότηση, δεν έχουμε και καλή εισπραξιμότητα. Το Νοέμβριο ,πριν από την κακοκαιρία, είχαμε αποθεματικό 4 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχουμε 600.000 ευρώ, χρήματα που τα κρατάμε γιατί έχουμε και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αν πάρουμε την έγκριση από τα υπουργεία, αν μη τι άλλο, θα μπορούμε να δανειστούμε για να προχωρήσουμε τα έργα».

«Το ποσό που ζητάμε δεν πρέπει να δυσκολεύει την κυβέρνηση, αν σκεφθούμε ότι η ΔΕΥΑΡ πληρώνει κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ για το ΦΠΑ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε φως».

«Έρχονται σκληρά μέτρα για 250 μεγαλοοφειλέτες με χρέη 15 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΡ»

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση της τακτικής μας για τους μεγαλοοφειλέτες.  Μιλάμε για περίπου 250 επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι μας οφείλουν 15 εκατομμύρια ευρώ. Θα εφαρμόσουμε σκληρά μέτρα, με σκοπό να ρυθμίσουν τα χρέη τους και η ΔΕΥΑΡ να εισπράττει τουλάχιστον 200-250.000 ευρώ τον μήνα και να μπορεί να αντιμετωπίζει τα έξοδα, σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, με εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Αν χρειαζόταν πάλι τη ΔΕΥΑΡ θα διάλεγα… Θεωρώ θετικό το μέχρι στιγμής αποτύπωμα»

«Δεν θα παίξουμε με το νερό που έχουμε στους ταμιευτήρες μας. Η νοοτροπία… δεν βαριέσαι νερό είναι, θα το πληρώσουμε αργότερα… πρέπει  να αλλάξει… Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε διακοπές και θα εξοικονομήσουμε νερό για δίκτυα που έχουν προβλήματα».

«Αν χρειαζόταν να … διαλέξω ένα «χαρτοφυλάκιο» στο Δήμο, θα επέλεγα πάλι τη ΔΕΥΑΡ. Είχα ασχοληθεί, με τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα, πριν αναλάβω, σαφώς τώρα έχω μεγαλύτερη εμπειρία και στο διοικητικό κομμάτι και θεωρώ ότι το μέχρι στιγμής αποτύπωμα της προσπάθειας που έχω κάνει, είναι θετικό».

Ακούστε τον κ. Βαγιανό:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button