
του Γιάννη Χατζή (*)
Ο ελληνικός Τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί τον κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Το 2024, οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες του κλάδου, μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για στρατηγική σκέψη, συντονισμένες δράσεις και μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Με αύξηση 9% στις αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών, ο τουρισμός έδειξε για ακόμη μια χρονιά τη δυναμική του, κόντρα σε φωνές – λίγες ευτυχώς – που εξακολουθούν να προωθούν πλασματικά ζητήματα, όπως ο υποτιθέμενος υπερτουρισμός, υπονομεύοντας συνειδητά τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρόλο που η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, ο τουρισμός εξακολουθεί να συνεισφέρει θετικά το ΑΕΠ και να ενισχύει την πραγματική οικονομία. Διατηρεί ενεργό ρόλο στην κάλυψη ελλειμμάτων στα δημόσια έσοδα, παρά την κόπωση του ξενοδοχειακού κλάδου, με πτώση 16,3% στα κέρδη το 2023.
Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας που σχετίζονται με την ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια, βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας και δημογραφική ανάκαμψη.
Ο Τουρισμός έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις σε πολλά θέματα και θέτω μερικά παραδείγματα. Αρχικά, ενισχύει την απασχόληση με ποιοτικές θέσεις εργασίας και δίνει ευκαιρίες σταθερής σταδιοδρομίας σε μια νέα γενιά που θέλει να μείνει στον τόπο της. Στην συνέχεια, βελτιώνει το δημογραφική πρόβλημα, καθώς οι τουριστικές περιφέρειες είναι οι μόνες που καταγράφουν αύξηση πληθυσμού, όπως αποδεικνύουν στην πράξη οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης.
Επίσης, καλύπτει το επενδυτικό κενό που εμφανίζει η χώρα μας και αυτό μπορεί να γίνει με ακόμη πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, εφόσον επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ αυξάνει πολλαπλασιαστικά το ΑΕΠ με αποτέλεσμα να βελτιώνει την αναλογία χρέους ΑΕΠ. Τέλος, προσφέρει πολύτιμο «οξυγόνο» για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την ώρα που όλες οι διεθνείς εκθέσεις το επισημαίνουν ως στρατηγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται την ώρα που οι εξαγωγές βαίνουν μειούμενες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρεμβαίνοντας με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει αυτή την προοπτική για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία. Το ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και ισχυρού τραπεζικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η Πολιτεία να αξιοποιήσει στρατηγικά τον τουρισμό, ενισχύοντας τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση των αφίξεων, αλλά η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάδειξη της χώρας μας ως παγκόσμιου προορισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η διεθνής συγκυρία, με ανάπτυξη 3% παγκοσμίως και αύξηση 9% στη δαπάνη για ταξίδια, προσφέρει τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί ως ο κινητήριος μοχλός για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, όχι μόνο ως πηγή φορολογικών εσόδων, αλλά ως ένας κλάδος με παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι ευκαιρίες είναι σαν τα βέλη. Άπαξ και φύγουν δεν επιστρέφουν. Η διαμόρφωση ενός παραγωγικού και ανθεκτικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αναδείξουμε τη δύναμη του τουρισμού και να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη, ισχυρή οικονομία για το μέλλον της χώρας μας.
Ο κ. Γιάννης Χατζής είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ:moneytourism.gr