ΕπικαιρότηταΠεριφερεια Νοτίου Αιγαίου
Trending

Εύη Νομικού στον topfm: «Το ρήγμα της Ανύδρου σπάει τμηματικά. Είναι ο μηχανισμός γέννησης όλων των σεισμών» (ηχητικό)

Του Στέλιου Σαρέσκου

«Τα γεωφυσικά δεδομένα μας δείχνουν το μήκος του ρήγματος στα 20 χιλιόμετρα»

«Δεν έχουμε φθάσει στην αποκορύφωση. Μπορεί και να μην φθάσουμε…»

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκρηξης του Κολούμπο»

Το Κολούμπο, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη Μεσόγειο που βρίσκεται 6,5 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Έγινε γνωστό μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650.

Το χαμηλότερο του βάθος είναι τα 500 μέτρα και το ρηχότερο -που είναι γνωστό στους ψαράδες- είναι τα 18 μέτρα. 

Μέσα στο Κολούμπο, οι πλαγιές είναι δομημένες από ελαφρόπετρα, που έχει προέλθει από την έκρηξη του 1650, εκτός από κάποιες περιοχές που είναι από λάβα.

Στο Κολούμπο εντοπίζονται όλα τα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων ημερών, συγκεκριμένα στην περιοχή του ρήγματος στην Άνυδρο.

«Να μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή που είναι αρκετά ενεργή με πάρα πολλά ρήγματα. Αυτό σημαίνει μετακινήσεις στον θαλάσσιο πυθμένα, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και δίπλα σε αυτά τα ρήγματα «

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, για το ρήγμα της Ανύδρου που έχει φέρει όλους τους σεισμούς στην περιοχή και ξεκαθάρισε ότι, αυτή τη στιγμή, μπορεί ν’  αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου «Κολούμπος».

«Το ρήγμα της Ανύδρου έχει ενεργοποιηθεί και σπάει τμηματικά»

«Εκεί υπάρχει το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται «Κολούμπος». Ο μηχανισμός γέννησης όλων των σεισμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προέρχεται από την ενεργοποίηση ενός ρήγματος, αυτό της Ανύδρου, το οποίο βρίσκεται δυτικά μιας βραχονησίδας που λέγεται Άνυδρος. Και αυτή τη στιγμή, αυτό το ρήγμα, σπάει τμηματικά» 

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το μήκος του ρήγματος είναι 20 χιλιόμετρα»

«Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε το μεγάλο σμήνος σεισμών. Όμως στον υποθαλάσσιο χώρο χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα. Το καλύτερο θα είναι να κάνουμε ξανά τοποθέτηση των επικέντρων. Γι’ αυτό οι σεισμολόγοι τοποθετούν σεισμολογικούς σταθμούς γύρω από τα νησιά, την Ιο, την Ανάφη, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, ώστε να συλλέξουν περισσότερα σεισμολογικά δεδομένα. Να τα δώσουν σε εμάς που κάνουμε την τεκτονική, την ερμηνεία του υποθαλάσσιου χώρου και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πόσο είναι το μήκος του ρήγματος. Από τα γεωφυσικά δεδομένα υπολογίζουμε ότι είναι περίπου στα 20 χιλιόμετρα».

«Χρειάζεται να δούμε και το διασκορπισμό των επικέντρων. Από τη πλευρά μου προσπαθώ να συνδέσω τη σχέση τεκτονικής και ηφαιστειότητας. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε διέγερση του ρήγματος και αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην αποκορύφωση. Μπορεί να φθάσουμε, μπορεί και όχι».

 «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκρηξης του Κολόμπο»

«Η συλλογή περισσότερων δεδομένων ίσως μας δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη ερμηνεία. Μην ξεχνάμε να είναι υποθαλάσσιος χώρος. Σήμερα θέλαμε να ρίξουμε το ρομποτικό μηχάνημα στο Κολόμπο αλλά δεν μπορέσαμε γιατί στη Σαντορίνη έχει οκτώ μποφόρ. Θα το κάνουμε όταν μας το επιτρέψει ο καιρός».

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τις ηφαιστιογενείς κρίσεις του 2011 και του 2012 που είχαν επίκεντρο την Καλντέρα. Τώρα η εστία είναι στα βορειανατολικά της Σαντορίνης».

Ακούστε την κ. Νομικού:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button