
Του Στέλιου Σαρέσκου
«Είχαμε ασθενή με μεταπνευμονοϊό στο «Αττικό» τον Οκτώβριο. Μπορεί να έχουμε κι άλλα κρούσματα. Ακόμα δεν πιάσαμε ταβάνι»
«Ο μεταπνευμονοϊός αντιμετωπίζεται όπως όλες οι άλλες ιώσεις. Όχι με αντιβιοτικά»
Η έξαρση του μεταπνευμονοϊού στην Κίνα ανέσυρε μνήμες από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη χώρα μας και παρά τα δύο καταγεγραμμένα κρούσματα που έχουμε, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στο νοσοκομείο «Αττικό», με ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους ιούς και τις λοιμώξεις, θεωρείται πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα μεταπνευμονοϊού στη χώρα μας, ενός ιού που είναι γνωστός στην ιατρική κοινότητα από τις αρχές του αιώνα και αντιμετωπίζεται όπως οι περισσότερες ιώσεις.
«Είναι ένας ιός που τον ξέρουμε εδώ και περίπου, 24 χρόνια. Είναι λάθος να τον ονομάζουμε κινέζικο ιό. Υπάρχει στη φαρέτρα των ιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επειδή δεν ψάχνεται σε επίπεδο εξωτερικού περιβάλλοντος όπως κάνουμε με τη γρίπη, τον COVID και τον RSV, με τα γρήγορα τεστ, τον καταδεικνύουμε μόνο μέσω μιας τεχνικής που λέγεται στη γλώσσα τη δική μας «φίλ μάρεϊ», μια ταυτοποίηση περίπου 20 ιών, σε μια εισαγωγή λόγω σοβαρής λοίμωξης σε νοσοκομείο».
Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικό», μίλησε στον topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για τον μεταπνευμονοϊό, για τους λόγους που προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο βλέποντας τις εικόνες από την Κίνα και για την κατάλληλη αντιμετώπισή του.
«Χρησιμοποιούμε την τεχνική συνήθως νοσοκομειακά. Αυτό μας αποδεικνύει κάποιες φορές ότι η αιτία της λοίμωξης είναι ο μεταπνευμονοϊός μόνος ιός. Είχαμε κι εμείς στο «Αττικό», στην κλινική μας, τον Οκτώβριο, νοσηλευόμενο που είχε μεταπνευμονοϊό. Είναι κάτι που το βλέπουμε και το ξέρουμε».
Για τις εικόνες που μας έρχονται από την Κίνα, υπογράμμισε:
«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα έχει δύο όψεις. Η μία είναι ότι στις φωτογραφίες βλέπουμε κυρίως παιδιά. Είναι γνωστό ότι, παιδιά που είναι κάτω από πέντε ετών ανήκουν σε μια από τις ομάδες υψηλού κίνδυνου για μεταπνευμονοϊό. Ειδικά αυτά μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών. Το δεύτερο που βλέπουμε είναι οι μεγάλες προσελεύσεις στα επείγοντα. Είναι λογικό αν σκεφθούμε τον πληθυσμό της Κίνας και μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία έχουμε μια μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στη χώρα μας. Απλώς εδώ είμαστε πολύ λιγότεροι και έτσι αποτυπώνεται αυτή η εικόνα που βλέπουμε στην Κίνα.
Ο κ. Λουκίδης μίλησε για τα δύο κρούσματα και για το… ταβάνι των περιστατικών:
«Μπορεί να έχουμε κι άλλα κρούσματα. Δεν μας ανησυχεί. Ούτε σημαίνει πολλά πράγματα το ότι έχουμε δύο ασθενείς με τον ιό και οι δύο με σημαντική νοσηρότητα. Μας δείχνει απλά την ομάδα υψηλού κινδύνου. Εμείς, στην κλινική μας, τις τέσσερες τελευταίες γενικές εφημερίες τα πιο βαριά περιστατικά τα βλέπουμε από γρίπες. Και για τον COVID είμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή σε σχέση με πέρσι. Πριν από ένα χρόνο, τέτοια περίοδο, είχαμε 2.000 αντιιικά για διάθεση και φέτος δεν ξεπερνάμε τα 650. Έχουμε λιγότερο covid αλλά αρκετή γρίπη».
«Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει ταβάνι στον αριθμό των περιστατικών από ιούς και λοιμώξεις. Θα φανεί γύρω στις 25 του μήνα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε μείωση και αρχές Μαρτίου θα ηρεμήσουμε».
Αναφερόμενος στα διαφορετικά συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού από άλλους ιούς, ο κ. Λουκίδης τόνισε:
«Το μόνο διαφορετικό σύμπτωμα σε ασθενείς με μεταπνευμονοϊό είναι καμιά φορά ο συριγμός που ακούει ο άρρωστος, δηλαδή να σφυρίζει η αναπνοή του, που είναι χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτών των ιών. Αλλά ο ασθενής δεν μπορεί να το ξεχωρίσει και να καταλάβει τι ιός είναι»
Όσον αφορά στην αντιμετώπισή του επισήμανε:
«Τον αντιμετωπίζουμε όπως άλλες ιώσεις. Δηλαδή με την κατάκλιση, με τα αντιπυρετικά, με τη διατροφή, με τα υγρά και προπαντός όχι με απρόσκοπτη χορήγηση αντιβιοτικών. Προσέχουμε πάρα πολύ γιατί αυτό πρέπει να περάσουμε σαν βασικό μήνυμα. Είναι βασική γνώση πανεπιστημίου. Δεν δίνουμε αντιβιοτικά όταν έχουμε ιογενείς λοιμώξεις. Αλλιώς θα είχαμε τελειώσει με το covid από την αρχή».
Ακούστε τον κ. Λουκίδη: