Ελένη Καρύδη στον topfm: «Παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να οδηγούν χωρίς ζώνη και με το κινητό στο χέρι. Μεγαλώνοντας θα τους μιμηθούν…» (ηχητικό)

«Να μπούνε κάμερες σε όλη τη χώρα. Πώς αλλιώς θα ελεγχθούν στη Ρόδο παραβάτες του ορίου των 20χλμ σε σχολικούς δρόμους;»
«Η Πολιτεία να μην αφήνει ατιμώρητα τα εγκλήματα ασυνείδητων οδηγών που καταλήγουν σε ένα θάνατο ή σε μια αναπηρία»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Είκοσι χρόνια δράσης και αγώνων για ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, συμπληρώνει φέτος η ΕΥΘΥΤΑ (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, η πρώτη Μ.Κ.Ο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από μητέρα θύματος τροχαίου δυστυχήματος, την Ελένη Καρύδη, δύο χρόνια μετά την τραγική και άδικη απώλεια του γιού της Δημήτρη.
Ο Δημήτρης Καρύδης ήταν πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής στην Αθήνα. Τον τραυμάτισε θανάσιμα ασυνείδητος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ στις 20 Ιανουαρίου 2002. Ήταν πεζός στο πεζοδρόμιο πίσω από τα κιγκλιδώματα στο ύψος του «Φιξ». Κατέληξε στις 12 Φεβρουαρίου 2002. Ήταν μόλις 19 χρόνων.
Το έργο της ΕΥΘΥΤΑ αποτελεί πολύτιμο φάρο ευαισθητοποίησης και προαγωγής μιας νέας κουλτούρας στην οδική συμπεριφορά της κοινωνίας μας που κάθε χρόνο, στον συνολικό τραγικό απολογισμό, είναι σαν να διαγράφεται μια κωμόπολη απ’ τον χάρτη της Ελλάδας.
Το 2024, στη Ρόδο, έχασαν τη ζωή τους, από τροχαία δυστυχήματα, 15 άνθρωποι!
«Από έγκλημα του δρόμου έχασα τον Δημήτρη μου το 2002. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα εγκλήματα να χαρακτηρίζονται εξ΄αμελείας όταν έχεις καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που δεν σου επιτρέπεται και γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις αλλά παρ’ όλα αυτά το κάνεις, πιστεύοντας ότι θα φθάσεις σώος στον προορισμό σου ή ότι δεν θα προκαλέσεις δυστύχημα»…
Η Ελένη Καρύδη, πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου – φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μας μίλησε για τις προσπάθειες της Εταιρείας που επικοινωνεί με την Παγκόσμια Κοινότητα, να προωθήσει εφαρμογές και πρακτικές που θα μειώσουν δραστικά τα τροχαία στους δρόμους της Ρόδου και της χώρας, το έλλειμμα οδηγικής Παιδείας στην Ελλάδα, το νέο Κ.Ο.Κ που έρχεται προς διαβούλευση, το ρόλο των γονέων, τις κάμερες στους δρόμους και την ευθύνη τόσο των οδηγών όσο και των πεζών…
«Το αλκοόλ, η ταχύτητα, το κινητό είναι οι τρεις βασικές αιτίες για τα τροχαία δυστυχήματα σε νεαρές ηλικίες στη χώρα μας. Θα δούμε τι θα γίνει με το νέο Κ.Ο.Κ που έχει ν’ αλλάξει από το 2007 και κατά πόσο τα καινούργια μέτρα θα είναι δραστικά όπως λένε…
Όταν καταρτιζόταν το στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, Η ΕΥΘΥΤΑ κατέθεσε, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου, υπόμνημα 37 σελίδων με προτάσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας», επισήμανε η κ. Καρύδη και πρόσθεσε:
«Γιατί να μη μπούνε κάμερες σε όλη την Ελλάδα; Χωρίς κάμερες στη Ρόδο πως θα ελέγχονται οι παραβιάσεις του ορίου των 30 χιλιομέτρων στον αστικό ιστό και των 20 χιλιομέτρων στους δρόμους μπροστά από σχολεία;»
«Η οδηγική παιδεία έχει να κάνει με το πόσο πολιτισμένοι είμαστε, το πόσο μπορούμε να σκεφθούμε λογικά και να σεβαστούμε στον συνάνθρωπο μας. Η συμπεριφορά μας στους δρόμους είναι αντίθετη με τον Κ.Ο.Κ, που ουσιαστικά είναι κανόνας ζωής».
«Μέχρι τώρα έχουμε εκπαιδεύσει περίπου 70.000 μαθητές στα Δωδεκάνησα. Σε όλες τις βαθμίδες.
Υπάρχουν παιδιά που έρχονται και μας λένε ότι οι γονείς τους δεν φοράνε ζώνη ή μιλάνε στο κινητό καθώς οδηγούν… Και όταν δέχονται παρατήρηση από τα παιδιά, απαντούν πως… εμείς έτσι μάθαμε, εσείς να τα μάθετε αλλιώς… Ξεχνάνε ότι τα παιδιά είναι μιμητικά και μεγαλώνοντας θα αντιγράψουν αυτές τις συμπεριφορές και απαντήσεις»…
«Η Πολιτεία έχει την ευθύνη παρέχει ασφαλές οδικό δίκτυο και να μην επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά ενός οδηγού με ένα θάνατο ή μια αναπηρία».
Ακούστε τις δηλώσεις της Ε. Καρύδη: