ΕλλάδαΠολιτική

Βαριές κουβέντες από Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά – Ουδέν σχόλιο, ούτε καν μια διαρροή από την κυβέρνηση

Η πρώτη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν έμπλεη κριτικής, μέχρι του σημείου της αποδόμησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Αστραπές και βροντές συνόδευσαν την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, με απευθείας στόχο το Μέγαρο Μαξίμου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κυβέρνηση δεν πήρε θέση ούτε μέσω διαρροής, καθώς ό,τι ήταν να πει το είπε με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πλέον είναι ανεξάρτητος βουλευτής και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του φόρουμ των Δελφών για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στην μεταπολίτευση, ήταν έμπλεη κριτικής, μέχρι του σημείου της αποδόμησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με βολές και για το ιδεολογικό πρόσημο της παράταξης, το οποίο, όπως είπε έχει μεταλλαχθεί σε Ποτάμι. Όσο για τη διαγραφή του, αυτή ήταν προαποφασισμένη, γιατί με όσα έλεγε “χάλαγε τη σούπα των δικαιωματιστών”. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πάντως παρών και μάχιμος, χωρίς να ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του για το τι θέλει να κάνει στο μέλλον, χωρίς να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει εμπλοκή του ακόμη και σε μία πολιτική κίνηση. Στο ερώτημα δε αν θα βρίσκεται στη βουλή κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2025, όλοι εκτιμούν ότι μετά ταύτα η αποχή θα είναι το επόμενο βήμα του.

Η αυλαία της πολιτικής σχέσης του Αντώνη Σαμαρά με τη Νέα Δημοκρατία έπεσε για δεύτερη φορά, προκαλώντας θόρυβο, με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να παραμένει αρραγής. Άλλωστε το κρας-τεστ της ενότητας θα γίνει σύντομα, καθώς την Κυριακή οι γαλάζιοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού.

“Όχι” στον κατευνασμό

Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε πιο επικριτικός παρά ποτέ στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας κυρίως όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι αντί να ακολουθούμε πολιτική αποτροπής, υιοθετούμε τον κατευνασμό, απέναντι σε έναν γείτονα με αναθεωρητικές βλέψεις.

“Υπογράφουμε “Διακηρύξεις περί Φιλίας” με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα “τετελεσμένα” σε βάρος μας: Το “τουρκολυβικό μνημόνιο… Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή την ΑΟΖ που εμείς έχουμε διακηρύξει και οριοθετήσει με την Αίγυπτο – παρόλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε για “φιλία” με την Τουρκία! Κι ερωτώ : γιατί ενημέρωσε το Ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει μήπως κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει ή .. “όλα καλά”; Οι Τούρκοι επίσημοι, σε όλους τους τόνους, μιλούν συνεχώς για απο-στρατιωτικοποίηση των νησιών μας και για ελληνικά νησιά που λένε ότι τους έχουμε κλέψει, αλλά εμείς εξακολουθούμε να διακηρύσσουμε τη… “φιλία” μας με την Τουρκία… Αυτό δεν είναι Αποτροπή, είναι ο ορισμός του Κατευνασμού” είπε ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας για μία ακόμη φορά βέλη σε βάρος του Γιώργου Γεραπετρίτη για την φράση του “αν είναι να έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία ας με πουν και μειοδότη”. Μάλιστα επανέλαβε τη φράση που προκάλεσε τη διαγραφή του, λέγοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών “θα έπρεπε γιαυτό και μόνο να πάει σπίτι του”.

Λίγο νωρίτερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο έλεγε πως ο διάλογος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και υποχωρήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε με την Τουρκία για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, καθώς οι διαφορές μας είναι θεμελιακές”.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν σήμερα με συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ:thetoc

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button