Μάνθα Ζιώγου στον topfm: «Στη Νέα Αγορά έχουν σταματήσει τα έργα εδώ και 1,5 μήνα – Το κυκλοφοριακό προκαλεί θυμό και διώχνει τους πολίτες από την πόλη – Στην αγορά έχουμε… καλοκαίρι στις αφίξεις και χειμώνα στις εισπράξεις» (video)

Του Στέλιου Σαρέσκου
Στο… ναδίρ έχει πέσει ο ρυθμός των εργασιών στη Νέα Αγορά της Ρόδου, με τους καταστηματάρχες στο ισόγειο του κτιρίου να βλέπουν να επιστρέφει η αγωνία και η αβεβαιότητα για την τήρηση των προθεσμιών του χρονοδιαγράμματος του έργου.
Το συνεργείο που ξεκίνησε τις εργασίες για την αναμόρφωση του χώρου στον 1ο όροφο, έχει… κατεβάσει τους «διακόπτες» τις τελευταίες εβδομάδες και είναι άγνωστο, όχι μόνο το πότε θα συνεχιστούν οι επισκευές αλλά και το αν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να γίνει έναρξη εργασιών στο ισόγειο.
Η Μάνθα Ζιώγου, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Νέα Αγορά, πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, με πλούσιο και σημαντικό έργο μέσω της ενεργούς συμμετοχής της σε Εθελοντικές ομάδες στην Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α) στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρόδου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει».
Η Μάνθα Ζιώγου μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Αγορά, για την ταλαιπωρία των επισκεπτών, απόρροια της κυκλοφοριακής συμφόρεσης και της έλλειψης χώρων πάρκινγκ, για τα τροχαία αλλά και για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Ρόδου.
«Στη Νέα Αγορά έχουν σταματήσει τα έργα. Αμφιβάλω αν θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου…»
«Στη συνεννόηση με τον κ. Χαλκιά τον περασμένο Φεβρουάριο, συναποφασίστηκε να γίνονται έργα στον 1ο όροφο σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δυστυχώς είχαμε την τραγική απώλεια του εργολάβου σε τροχαίο ατύχημα και δεν ξέρω αν αυτό το θλιβερό γεγονός λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία των εργασιών. Πάντως εδώ και αρκετό καιρό, δεν γίνεται καμιά εργασία. Υπάρχει το εργοτάξιο, οι σκαλωσιές και οι λαμαρίνες χωρίς να δουλεύει κανείς…»
«Η ενημέρωση που έχουμε από τη δημοτική αρχή είναι ότι … «από τη Δευτέρα θα συνεχιστούν τα έργα» αλλά αυτή η Δευτέρα δεν έχει έρθει ακόμα… Δεν ξέρω αν πλέον είναι εφικτό να παραδοθεί ο 1ος όροφος στις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που ενδέχεται να παρατείνει και το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων την επόμενη σεζόν… Αλώστε, όταν ζητήσαμε διαβεβαιώσεις από τον Δήμαρχο, για την παράδοση των καταστημάτων το 2026, μας απάντησε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί, γιατί δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν όσο προχωράνε τα έργα… »
«Στην αγορά έχουμε… καλοκαίρι στις αφίξεις και χειμώνα στις εισπράξεις»
«Η κίνηση στη Νέα Αγορά κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Μας ευνοεί η στάση των λεωφορείων που είναι σε μία από τις εισόδους αλλά ο περισσότερος κόσμος, περνώντας μέσα στην Αγορά, βλέπει την εικόνα με το εργοτάξιο, νομίζει ότι τα μαγαζιά είναι κλειστά και επιστρέφει στον εξωτερικό χώρο, χωρίς να σταματήσει… Κάποιοι βγάζουν φωτογραφίες τα σίδερα και τις λαμαρίνες… Καταλαβαίνετε ότι η εικόνα που φθάνει προς τα έξω είναι ενδεικτική της παρακμιακής κατάστασης που βιώνει η Νέα Αγορά. Και λυπάμαι πολύ γιατί έχω μεγαλώσει και έχω ζήσει τις χρυσές της εποχές… Κάποιοι καταστηματάρχες φέρνουν μια ή δύο φορές τη βδομάδα κάποιους μουσικούς που παίζουν και σαξόφωνο, για να δώσουν λίγη ζωντάνια, λίγο χρώμα σε αυτή τη μελαγχολική ατμόσφαιρα… Γενικώς, η αγορά δεν διανύει την καλύτερη της περίοδο. Είναι αυτό που λέμε, έχουμε καλοκαίρι στις αφίξεις και χειμώνα στις εισπράξεις… »
«Το κυκλοφοριακό προκαλεί θυμό και διώχνει τους πολίτες από την πόλη»
«Ξέρετε τι δυσανασχετεί περισσότερο τους επισκέπτες; Το κυκλοφοριακό! Η πόλη έχει παραδοθεί στα αυτοκίνητα και στα μηχανάκια… Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι πεζόδρομοι, στη Ρόδο, έχουν περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα… Έτσι θα γίνει η Ρόδος βιώσιμη πόλη; Όμως, ας ξεκινήσουμε την όποια κριτική από τους εαυτούς μας! Να σκεφθούμε πόσα αυτοκίνητα διαθέτει μια οικογένεια και να δούμε ότι ο καθένας μας θέλει να βρει πάρκινγκ ακριβώς έξω από το μαγαζί ή την καφετέρια… Αρνούμαστε να περπατήσουμε ακόμα και 100 μέτρα… Το εμπόριο θα σωθεί μόνο με πεζοδρομήσεις και παράλληλα θα διευκολύνει και οικογένειες με μικρά παιδιά ή με καροτσάκια που να κυκλοφορούν με άνεση και όχι με το φόβο για το αν θα σταματήσει ένας οδηγός ή όχι…»
«Όλο αυτό προκαλεί εκνευρισμό και θυμό στον επισκέπτη που μπορεί να έρχεται από μια μακρινή, για την πόλη, Κοινότητα και να ταλαιπωρηθεί για πολύ περισσότερη ώρα απ όση θα χρειαστεί για να διανύσει την απόσταση… Λείπει η οργάνωση, λείπει το σχέδιο που θα δώσει ανάσα στην πόλη της Ρόδου. Χρειάζονται πολλά περισσότερα οργανωμένα πάρκινγκ όπως αυτό στην Ακαντιά, το οποίο και πάλι εξυπηρετεί σε περιορισμένο βαθμό. Όπως και συχνά δρομολόγια λεωφορείων που μεταφέρουν τους τουρίστες στο κέντρο της πόλης…»
«Ο Δήμος πρέπει κάποια στιγμή να βάλει προτεραιότητες. Χώροι πάρκινγκ, πεζοδρόμια που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, οδικό δίκτυο, καθαριότητα και πράσινο… Έχουμε χώρους πρασίνου αλλά είναι εγκαταλειμμένοι. Δεν αξιοποιούνται. Καταλαβαίνω ότι δεν επαρκεί το προσωπικό αλλά είναι κρίμα να μη φροντίζουμε χώρους που έχουν ανάγκη τα παιδιά για τις δραστηριότητες τους, ακόμα και έφηβοι που χρειάζονται τα δικά τους σημεία αναφοράς, τους δικούς τους τόπους συνάντησης»
«Οι «ουρές» στα επείγοντα του νοσοκομείου είναι συχνό φαινόμενο…»
«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στο Νοσοκομείο, ειδικά αυτή την περίοδο. Υπάρχουν μέρες που είναι μοιάζουν ατελείωτες λόγω του κόσμου που περιμένει για μια εξέταση ή για να πάρει σειρά προτεραιότητας… Οι «ουρές» στα επείγοντα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ο μέσος όρος αναμονής είναι δύο ώρες. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αλλά πρέπει και οι πολίτες να δείχνουν περισσότερη κατανόηση και υπομονή … Σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο που θα πληρώσουν για μια εξέταση, θα πάρουν αποτελέσματα μετά από 1-2 μέρες… Στο Νοσοκομείο, ορισμένοι απαιτούν άμεσα τις απαντήσεις…»
«Στη χώρα μας η οδική παιδεία πρέπει να διδάσκεται από το μαιευτήριο!»
«Είναι τραγικό το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο να έχουμε ατυχήματα στους δρόμους σε καθημερινή βάση! Μπορεί να έχουν μειωθεί, συγκριτικά με πέρσι, τα θανατηφόρα, αλλά δεν περνάει μέρα χωρίς, τουλάχιστον, ένα τρακάρισμα ή ατύχημα χωρίς να υπάρξει σύγκρουση αυτοκινήτων… Έχουμε πολλούς τραυματισμούς ανθρώπων όλων των ηλικιών. Το παράδοξο στα θανατηφόρα είναι ότι όλα αφορούν σε Έλληνες. Το αναφέρω γιατί ξέρουμε πως αυτή την περίοδο, οι ξένοι είναι πολύ περισσότεροι στο νησί. Δεν έχουμε οδική παιδεία στη χώρα μας… Όσους Κ.Ο.Κ και να βγάλουμε, η συμπεριφορά μας στο δρόμο είναι κάτι που πρέπει, στην Ελλάδα, να διδάσκεται από το μαιευτήριο!»
«Τα παιδιά… μαρτυρούν τις παρανομίες των γονιών!»
«Όταν πηγαίνουμε στα σχολεία που κάνουμε μαθήματα οδικής ασφάλειας, τα παιδιά μας μαρτυρούν τα πάντα! Λαμβάνουν πληροφορίες και στο τέλος μας λένε… «ο μπαμπάς μου οδηγεί και μιλάει στο κινητό… η μαμά οδηγεί και δεν φοράει ζώνη…». Ας αποφασίσουμε να σεβαστούμε και να προφυλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και για τον συνάνθρωπό μας. Και το Κράτος ας μην επιστρέφει διπλώματα σε οδηγούς που έχουν προκαλέσει θανατηφόρα τροχαία. Ο Έλληνας, για να ζοριστεί και να μαζευτεί, πρέπει να «πονέσει» στην τσέπη του… Μόνο τα τσουχτερά πρόστιμα θα τον ζορίζουν»

Δείτε το βίντεο της εκπομπής «Ρόδος είναι και γυρίζει» (16/7) με καλεσμένη τη Μάνθα Ζιώγου