ΔωδεκάνησαΕλλάδα

Συμμετοχή του Βασίλη Α. Υψηλάντη, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Βουλής, στην 50η Γενική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας στο Παρίσι

Ομιλία του στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης παρέστη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, στην 50η Γενική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2025.

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης  συμμετείχε και μίλησε τόσο στην Πολιτική Επιτροπή της Γαλλοφωνίας που συγκλήθηκε στην Γαλλική Γερουσία όσον  και στη Γενική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα εθνικής, διεθνούς και περιφερειακής σημασίας.

Κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Γαλλοφωνίας,  στη Γερουσία, εστίασε στο μείζον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Κρήτη, τονίζοντας ότι η μαζική εισροή παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη επιβαρύνει τις ελληνικές υποδομές και εγείρει πολύπλοκες προκλήσεις ασφάλειας και ανθρωπιστικής διαχείρισης. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη απέναντι σε αυτή την κρίση, η οποία απαιτεί ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιτιών της και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με τρόπο που θα σέβεται τον άνθρωπο αλλά δεν θα θέτει σε  αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της νομιμότητας. Επίσης τα βασικά σημεία της ομιλίας του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα γαλλικά) ήταν τα ακόλουθα :

«Σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον εξαιρετικά τεταμένο, με πολλαπλές κρίσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, η γενική κατάσταση παρουσιάζει ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα παρουσιάζει πολιτική σταθερότητα, με μια κυβέρνηση που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της και να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί και να διαμορφωθεί στο 2,3% έως το 2026, παρότι οι σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και η ενισχυμένη ζήτηση συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές καταναλωτή.

Η Ελλάδα κατέγραψε σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024 (4,8% του ΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και κατά τη φετινή χρονιά. Χάρη στη δυναμική ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται και προβλέπεται να φθάσει στο 140,6% το 2026. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ και διαθέτει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ είναι ένα από τα μόλις έξι κράτη που κατέγραψαν συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η θετική δυναμική συνεχίστηκε έως τις αρχές του 2025, όπως αποδεικνύεται από τη νέα μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, η οποία διαμορφώθηκε στο 8,6%.

Χάρη σε στοχευμένες και συντονισμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ενεργειακές συνεργασίες που αναπτύσσονται, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και η δραστηριοποίηση ενεργειακών κολοσσών όπως η Exxon και η Chevron στη χώρα μου, αποτυπώνουν το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό βάρος της Ελλάδας.

Επιπλέον, η αξιοποίηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταστεί η Ελλάδα βασικός παράγοντας στο ενεργειακό τοπίο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει στην πορεία των αναγκαίων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο μια φορολογική πολιτική πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, της φορολογίας και της αγοράς εργασίας. Έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, διευκολύνοντας τις συναλλαγές των πολιτών και ενισχύοντας τη διαφάνεια.

Απέναντι σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και στο πλαίσιο διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρώπης, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, προχωρά στη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση των ενόπλων της δυνάμεων, στην οποία θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2036.

Στο μεταναστευτικό, περίπου 60.000 άτομα εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι μισοί λαμβάνουν άσυλο. Η αστυνομία συνέλαβε πέρυσι 74.000 παράτυπους μετανάστες, αλλά μόλις 2.500 απελάθηκαν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα θα αυστηροποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική, ώστε να αποθαρρύνει τη μακροχρόνια παραμονή μεταναστών χωρίς έγγραφα. Θα περιορίσουμε την πρόσβαση σε άδειες παραμονής και θα θεσπίσουμε νέες κυρώσεις για αλλοδαπούς σε παράνομη κατάσταση. Οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής θα μπορούν να επιλέξουν τον εθελοντικό επαναπατρισμό για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων.

Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού της ρόλου, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και συνεχίζει να υπερασπίζεται με συνέπεια την ειρηνική επίλυση των διαφορών, να προάγει τη διεθνή συνεργασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση της απειλής ή της χρήσης βίας.»

Στην Ολομέλεια, που διεξήχθη στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η ομιλία του Βασίλη Α. Υψηλάντη  επικεντρώθηκε στην προώθηση των κοινών αξιών της Γαλλοφωνίας, όπως η πολιτιστική συνεργασία, η γλωσσική πολυμορφία και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συνοχή, καλώντας τα μέλη να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Η παρέμβαση έτυχε θερμής ανταπόκρισης, ενισχύοντας τον διάλογο για τις κοινές προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας.

Η συμμετοχή του στην 50η Γενική Συνέλευση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία. Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης δήλωσε «ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην προώθηση λύσεων που ενισχύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν.»

Στα πλαίσια αυτά είχε φιλική συνομιλία τόσο με την Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης  Συγκίνηση,  δέος  και υπερηφάνεια, τα συναισθήματα που ένιωσα στο ταξίδι μου στο Παρίσι (10-13/7/2025) για να εκπροσωπήσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην 50η Γενική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, αφού  μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω στην Πολιτική Επιτροπή, που συνήλθε στη Γαλλική Γερουσία, για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας,  καθώς επίσης στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, στην ιστορική Assemblée Nationale Française, για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης  Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ καθώς επίσης με πολλούς εκπροσώπους αντιπροσωπειών στην Γαλλοφωνία απ’όλο τον κόσμο.

Τέλος συνεχάρη, τις τιμηθείσες, με το Παράσημο της Pléiade για την προσφορά τους στην προώθηση της Γαλλικής γλώσσας και των αξιών της Γαλλοφωνίας, Χρυσούλα Ζαχαροπουλου, Ελληνικής καταγωγής Υφυπουργό Ανάπτυξης Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών καθώς επίσης και την Τζουλιέτ Φιέβετ, γνωστή Γαλλίδα δημοσιογράφο,  συνεργάτη διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνική διευθύντρια και μάνατζερ στη δισκογραφική εταιρεία Next Music .

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button