ΕλλάδαΤουρισμός

Πυρά ξενοδόχων κατά υπουργείου Εργασίας για την Ψηφιακή Κάρτα

Σφοδρές βολές κατά του υπουργείου Εργασίας εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αμφισβητώντας τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς για την υπερωριακή απασχόληση, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ομοσπονδία εγκαλεί την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, το υπουργείο δεν έχει εξηγήσει πώς ακριβώς προκύπτουν τα ποσοστά αύξησης των υπερωριών.

Η ΠΟΞ αμφισβητεί τα στοιχεία για τις υπερωρίες

Συγκεκριμένα, η ΠΟΞ τονίζει πως έχει ζητήσει επανειλημμένα επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού της υπερωριακής απασχόλησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διευκρινιστεί αν στον υπολογισμό περιλαμβάνονται η υπερεργασία —που μέχρι πρότινος δεν καταγραφόταν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»— ή ο χρόνος διαλείμματος, ο οποίος δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Χωρίς αυτά τα βασικά δεδομένα, σημειώνει η Ομοσπονδία, «δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια ούτε ο όγκος ούτε το εύρος των πραγματικών υπερωριών».

Η ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν θεωρηθεί ορθό το νούμερο των 45.000 ωρών υπερωρίας, το μέγεθος αυτό είναι αμελητέο σε πραγματικούς όρους. Όπως εξηγεί, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ξεπερνά τους 220.000 και υποθέσουμε πως τον Απρίλιο εργάζονται οι μισοί εξ αυτών, τότε το σύνολο των υπερωριών αντιστοιχεί σε λιγότερο από μισή ώρα υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο για ολόκληρο τον μήνα — δηλαδή, λιγότερο από ένα λεπτό την ημέρα.

Οι κενές θέσεις στον τουρισμό

«Πρόκειται, επομένως, για δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», επισημαίνει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας πως, αν στους αριθμούς αυτούς συνυπολογίζεται και η υπερεργασία ή ο χρόνος διαλείμματος, τότε «μιλάμε για πρακτικά ανούσια ευρήματα».

Παράλληλα, η ΠΟΞ επισημαίνει πως οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο παραμένουν δεκάδες χιλιάδες, γεγονός που δημιουργεί αντικειμενική ανάγκη για υπερωριακή απασχόληση. Μάλιστα, σημειώνει ότι η υπερωρία είναι πλέον πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, λόγω της κατάργησης γραφειοκρατικών εμποδίων μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά και λόγω της απαλλαγής από εργοδοτικές εισφορές.

«Αντί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στη νόμιμη και ελεγχόμενη υπερωριακή απασχόληση ενός από τους πιο ρυθμισμένους και υπεύθυνους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα ήταν πιο ωφέλιμο να δοθεί προσοχή στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προβλήματα που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου», καταλήγει η ΠΟΞ.

Αντιδράσεις για τον αναπτυξιακό

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό του τουριστικού κλάδου από τα κίνητρα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση (ΦΕΚ 3306Β/27-06-2025), επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα μπορούν να ενταχθούν μόνο για έργα που υλοποιούνται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη νήσο Σαμοθράκη και σε ορισμένα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κάσος, Μεγίστη, Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι).

Ο αποκλεισμός όλων των ηπειρωτικών περιοχών, αλλά και μεγάλου μέρους των νησιωτικών, προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Όπως τονίζει η Σοφία Φλέγγα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, η μη ένταξη του τουρισμού στον Αναπτυξιακό Νόμο για την Ευρυτανία, έναν νομό που χαρακτηρίζεται ως μειονεκτική περιοχή, έχει σοβαρές συνέπειες:

«Στερεί από την τοπική οικονομία την ευκαιρία να ενισχυθεί μέσω του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό μέσο οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, πληθυσμιακή συρρίκνωση και περιορισμένη αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Ευρυτανίας. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ανισότητες έναντι άλλων περιοχών που λαμβάνουν τουριστικές ενισχύσεις».

Η κα Φλέγγα σημειώνει ότι, παρά τις διακηρύξεις για τουρισμό «365 ημερών τον χρόνο», η πολιτεία ουσιαστικά αγνοεί τις ορεινές περιοχές: «Ο αποκλεισμός αυτός δείχνει ότι το κράτος δεν επιθυμεί την τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά. Εμείς, οι επιχειρηματίες των ορεινών περιοχών, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον, την τοπική αρχιτεκτονική και τον φυσικό πλούτο. Ωστόσο, συνεχίζουμε να παραμένουμε στο περιθώριο των αναπτυξιακών πολιτικών».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι απλώς αμέλεια — είναι πολιτική επιλογή. Το μήνυμα που στέλνεται είναι ξεκάθαρο: δεν επιθυμούν τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά».

Πηγή: ot.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button