Ο Βασίλης Υψηλάντης στη Βουλή: «Η Δικαιοσύνη δεν αλλάζει με φωνές αλλά με πράξεις – Σοβαρότητα απέναντι στο κράτος, υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Α. Υψηλάντης, αναδεικνύοντας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο χαρακτήρισε ως «συνολική θεσμική παρέμβαση» που ενισχύει τη λειτουργικότητα, την αξιοπιστία και την κοινωνική διάσταση της Δικαιοσύνης.
Ο Βουλευτής άσκησε σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση, για τη στάση της αναφορικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, σημειώνοντας:
«…Ένα μέρος της αντιπολίτευσης, θέλοντας σήμερα, υπό το φως των πορισμάτων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, να αλλάξει τις θέσεις που είχε διατυπώσει, ξεκίνησε κατά τρόπο βάναυσο, για τα κοινοβουλευτικά ήθη, με ύβρεις, να γίνεται μέρος μιας φαρσοκωμωδίας. Θυμίζουν το έργο του Αντώνη Νίλσον «ψέμα στο ψέμα». Αυτό που πετυχαίνουν είναι να είναι έκθετοι πλέον στην συνείδηση του ελληνικού λαού…».
Ο Βουλευτής ανέδειξε τις βασικές τομές του νομοσχεδίου:
• Αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με αυστηρότερα κριτήρια, λειτουργική αυτονομία και αξιοκρατική στελέχωση.
• Καθιέρωση προϋπηρεσίας και παραστάσεων για υποψήφιους δικαστές, με έμφαση στην πρακτική ικανότητα.
• Επέκταση των κωλυμάτων διορισμού για λόγους πειθαρχικών ποινών και ανάρμοστης συμπεριφοράς.
• Θωράκιση της διαδικασίας επιλογής ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, βάσει συνταγματικών προβλέψεων και αξιολογικών κριτηρίων.
• Ρύθμιση για την ευθύνη Υπουργών, αποτρέποντας καταχρηστικές διώξεις χωρίς κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις κοινωνικές πτυχές του νομοσχεδίου:
• Καθαρές ρυθμίσεις για την παρένθετη μητρότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με σεβασμό στη βιοηθική.
• Προτεραιότητα σε πολύτεκνους και τρίτεκνους υπαλλήλους του δικαστικού σώματος.
• Επέκταση του θεσμού “Σπίτι του Παιδιού” και ρύθμιση για τη δημοσιοποίηση στοιχείων επικίνδυνων δραστών, ως μέτρα ευθύνης και ασφάλειας.
«Η Δικαιοσύνη του 21ου αιώνα χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, θεσμούς που εμπνέουν εμπιστοσύνη και πολιτικές που προτάσσουν το συμφέρον των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε να διαχειριστεί τη στασιμότητα, αλλά να αλλάξει την πραγματικότητα – και το κάνει», υπογράμμισε, καλώντας την Εθνική Αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.