Μήνας Παπαδάκης στον topfm: «Οι Εθνοφύλακες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιάταξη του Στρατού» (ηχητικό)

«Η Εθνοφυλακή θα δυναμώσει μέσα από την ολιστική προσέγγιση του υπουργείου»
«Κανείς δεν γνωρίζει την περιοχή, όσο οι Εθνοφύλακες»
«Κατανοητή η ανησυχία αλλά βιαστικά και ανεδαφικά τα όποια συμπεράσματα»
«Δεν θα μειωθεί η δύναμη των Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Αλλάζει όμως η δομή και η οργάνωση»
«Έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός Εθνοφυλάκων που εμφανίζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Το ενδεχόμενο κατάργησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου – Αρχαγγέλου που προέκυψε από τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς όμως ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε σχετικά, από επίσημα χείλη, προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών αλλά και την έντονη αντίδραση των Εθνοφυλάκων που εκφράστηκε και μέσω επιστολής τους στο υπουργείο.
Τα τάγματα αυτά είχαν και έχουν ουσιαστικό ρόλο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αμυντική ασφάλεια του νησιού από το 1975, με τομέα ευθύνης σχεδόν όλη την ανατολική πλευρά της Ρόδου.
«Οι Μονάδες μας είναι στελεχωμένες με άρτια εκπαιδευμένους πολίτες – εθνοφύλακες που με συνέπεια και υπευθυνότητα συμμετέχουμε σε ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και κάθε δραστηριότητα που διασφαλίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και με αυταπάρνηση υπηρετούμε την πατρίδα μας».
«Το ενδεχόμενο κατάργησης και των δύο ταγμάτων ισοδυναμεί με πλήρη αποδυνάμωση της άμυνας του νησιού μας σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της παραμεθορίου. Απαιτούμε την άμεση ακύρωση κάθε σχεδίου και κάθε απόφασης που οδηγεί σε κατάργηση ή αποδυνάμωση των ταγμάτων εθνοφυλακής στη Ρόδο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των Εθνοφυλάκων Ρόδου.
«Κατανοητή η ανησυχία αλλά βιαστικά και ανεδαφικά τα όποια συμπεράσματα»
«Το θέμα που δημιουργήθηκε είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχει αυτή η φήμη περί συγχώνευσης κάποιων Ταγμάτων και κατάργησης κάποιων άλλων. Όμως, τίποτα δεν είναι επίσημο. Και όλος αυτός ο θόρυβος προκαλείται από την έλλειψη ενημέρωσης. Είναι κατανοητή η ανησυχία των Εθνοφυλάκων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Μας απασχολεί και εμάς. Αλλά ας δούμε προσεκτικά τα δεδομένα πριν βγάλουμε συμπεράσματα».
Ο Μηνάς Παπαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού στο παράρτημα Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για το θέμα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ρόδου. Ανέλυσε τα δεδομένα, εξήγησε το γιατί όλες οι επικείμενες αλλαγές έχουν σκοπό την ενδυνάμωση και όχι την κατάργηση της Εθνοφυλακής και επισήμανε ότι ο θόρυβος και οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από φήμες και από έλλειψη ολοκληρωμένης και επίσημης ενημέρωσης…
«Οι Εθνοφύλακες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιάταξη του Στρατού»
«Το υπουργείο εξήγγειλε μια μεγάλη αναδιοργάνωση. Και δεν είναι η μόνη ή η πρώτη στη διάρκεια μιας θητείας. Η τωρινή αναδιάταξη έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Έχουμε ένα γείτονα που είναι επιθετικός, αναθεωρητικός, έχει καταλάβει το 37% της Κύπρου, θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, σε παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δημιουργεί νέους σχηματισμούς, με δύο Ταξιαρχίες Πεζοναυτών στην Ίμβρο και Σώμα Στρατού στην Καλλίπολη».
«Η απειλή είναι ορατή και η ρητορική παραμένει ισχυρή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με τον δεύτερο μεγαλύτερο Στρατό στο ΝΑΤΟ που εξελίσσεται και είναι απέναντί μας. Βλέποντας τον περίγυρό μας, τα μέσα, τα συστήματα και τις νέες τακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Τουρκία, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αναδιάταξη των δυνάμεων μας, την Ατζέντα 2030».
«Η Εθνοφυλακή θα δυναμώσει μέσα από την ολιστική προσέγγιση του υπουργείου»
«Σκοπός είναι να απαλείψουμε αδυναμίες που έχουμε, και στην έλλειψη υλικών για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών αλλά στο θέμα του προσωπικού που είναι είτε ενεργό, είτε στην Εθνοφυλακή, είτε στην εφεδρεία. Μια ολιστική προσέγγιση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι όποιες αλλαγές γίνουν στην Εθνοφυλακή».
«Όπως ενημερωθήκαμε και σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στη Σχολή Ευελπίδων, θα κλείσουν στρατόπεδα στο χερσαίο χώρο για να ενδυναμωθούν μονάδες στον Έβρο και στα νησιά. Μη ξεχνάμε ότι η στελέχωση είναι περιορισμένη και σε συνδυασμό με τη μείωση της θητείας, το πρόβλημα μεγαλώνει. Όσο εύκολο αποφασίζεται η μείωση, τόσο δύσκολο αποφασίζεται η αύξηση της θητείας… Όμως, το «αγκάθι» του δημογραφικού και με την απειλή να συνεχίσει να υπάρχει, θα μας αναγκάσει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις τα επόμενα χρόνια».
«Σε λίγα χρόνια θα έχουμε και τους εθελοντές – εφέδρους που θα εκπαιδεύονται και θα βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα. Υπολογίζει το υπουργείο να υπάρχουν 150.000 εθελοντές – έφεδροι την επόμενη πενταετία.
Η αλήθεια είναι ότι σε θέματα εκπαίδευσης έχουμε μείνει πίσω… Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν απολυθεί, το πολύ πριν από δέκα χρόνια και θα αποτελούν ένα ενδιάμεσο Σώμα, μεταξύ του ενεργού Στρατού και της Εφεδρείας».
«Κανείς δεν γνωρίζει την περιοχή όσο οι Εθνοφύλακες»
«Περισσότερο έχουν να ωφεληθούν παρά να ζημιωθούν από όλο αυτό οι Εθνοφύλακες. Εδώ να πούμε ότι έχουν εμπειρία, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσους έχουν απολυθεί πριν από ένα ή δύο χρόνια, γνωρίζουν σε απόλυτο βαθμό την περιοχή και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην Άμυνα της νήσου. Το ενδιαφέρον για την Εθνοφυλακή είναι υψηλό. Μόλις πριν από τρεις μέρες δημοσιεύτηκε ο στρατιωτικός κανονισμός λειτουργίας και οργάνωσης της Εθνοφυλακής. Αρα, ο θεσμός κάθε άλλο παρά απαξιώνεται. Αντίθετα υποστηρίζεται, σίγουρα θα ενδυναμωθεί και αυτό είναι κάτι που το αξίζουν οι Εθνοφύλακες».
«Δεν θα μειωθεί η δύναμη των Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Αλλάζει όμως η δομή και η οργάνωση»
«Είμαι σίγουρος ότι το Γενικό Επιτελείο θα αναθέσει συγκεκριμένες αποστολές και έργο στις μονάδες Εθνοφυλακής. Δεν ξέρω αν θα μειωθεί ο αριθμός των Ταγμάτων αλλά, σίγουρα, απ΄ ότι γνωρίζω, δεν θα μειωθεί η δύναμή τους, ούτε πρόκειται να αποδυναμωθεί η δύναμη του Στρατού στο νησί. Δεν πρόκειται να πάνε σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι. Εκτός αν είναι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους».
«Έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός Εθνοφυλάκων που εμφανίζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα»
«Να πούμε όμως και κάτι άλλο που έλαβε σοβαρά υπόψη η «Ατζέντα 2030». Υπολόγισε μια μειωμένη προσέλευση στις μέρες εκπαίδευσης των ανδρών της Εθνοφυλακής. Το πρόγραμμα περίμενε 100 άτομα και πήγαιναν 15… Και είναι υποχρέωση του Εθνοφύλακα να εκπαιδεύεται. Το πιθανότερο είναι να δοθούν νέα κίνητρα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε όχι σε αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στην Άμυνα της χώρας τους; Απλά αλλάζει η δομή και η οργάνωση».
«Όταν έχουν προβλεφθεί, για την αμυντική ενίσχυση του νησιού, πύραυλοι κατά των πλοίων και των ελικοπτέρων, με βεληνεκές άνω των 30 χλμ, και άλλα οπλικά συστήματα, βάσει του θόλου, σημαίνει ότι θέλουμε κόσμο στο έδαφος, κάτι που δεν συνάδει με όλα όσα ακούγονται περί κατάργησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής… Σαφώς όμως χρειάζονται κίνητρα και εκπαίδευση στις σύγχρονες μεθόδους και μέσα».
«Τρεις Ροδίτες στα 160 μέλη της Ένωσης…»
«Στην Ένωση είμαστε περίπου 160 μέλη μεταξύ των οποίων οι Ροδίτες είναι μόνο τρεις. Αυτό οφείλεται στον προσανατολισμό της νεολαίας σε άλλους κλάδους και στο γεγονός ότι η υπηρέτηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, οπότε είναι και ελάχιστοι οι αξιωματικοί που μπαίνουν στις σχολές, στην Ευελπίδων, στη Ναυτικών Δοκίμων ή στην Ικάρων».
Aκούστε τον κ. Παπαδάκη: