
«Το οικονομικό είναι η κόκκινη γραμμή που θέτουν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ για το νέο Κώδικα»
«Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης»
Του Στέλιου Σαρέσκου
ε τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου ξεκίνησε η τελική φάση διαβούλευσης του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Η ολοκλήρωσή της αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου, ώστε η ψήφιση του νομοσχέδιου να γίνει τον Ιούλιο, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι τον τελευταίο μήνα να κλείσουν 10 με 15 θέματα που θέλουν περαιτέρω συζήτηση όπως αυτά που αφορούν την καταστατική θέση αιρετών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα εκκρεμούν θέματα αναφορικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ περιφερειών και δήμων και συνεχίζεται η προσπάθεια για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση που θα περιλαμβάνει τρεις βασικές παραμέτρους, το προσωπικό, τις υποδομές και τα αναγκαία κονδύλια.
«Θετικό το κλίμα αλλά ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να φθάσουμε στο τελικό κείμενο»
«Περιμένω να ακολουθήσει μια εξαντλητική διαβούλευση σε επί μέρους θέματα, πριν πάει ο νέος Κώδικας στη Βουλή. Το μείζον δεν είναι ο εκλογικός νόμος. Είναι σημαντικό αλλά το πως θα γίνεται όλη η διαδικασία είναι κάτι που θα συζητηθεί. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Κώδικας κάνει ένα «μάζεμα» όλων των νομοθετημάτων. Ένα πολύ βασικό στοιχείο, είναι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, τι ανήκει σε ποιόν και ποιος έχει την ευθύνη…».
Ο Γιώργος Λαιμός, δημοσιογράφος, υπεύθυνος στο ρεπορτάζ Αυτοδιοίκησης επί σειρά ετών, στο τηλεοπτικό κανάλι Attica Tv και στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», παρακολούθησε την κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ και μετέφερε στο topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» τόσο το κλίμα, όσο και τις απόψεις του για τα σημεία – κλειδιά που θα κρίνουν την πορεία της διαβούλευσης και το τελικό κείμενο, για το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν αυτό καταλήξει στη Βουλή.
«Το οικονομικό είναι η κόκκινη γραμμή που θέτουν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ για το νέο Κώδικα»
«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τι θα γίνει με τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Αυτή τη στιγμή η ευθύνη ανήκει στις Περιφέρειες. Χωρίς όμως να έχουν τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό που απαιτείται. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ κ. Σπανός, «ό,τι μας δόθηκε, μέσα σε μια νύχτα, το 2018, δεν συνοδεύτηκε από καμιά ανάλογη επιχορήγηση». Αν λοιπόν στις Περιφέρειες ή στους Δήμους δοθούν επί πλέον αρμοδιότητες, πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη οικονομική στήριξη».
«Ο κ. Χατζημάρκος και ο κ. Κυρίζογλου δίνουν έμφαση στο οικονομικό σκέλος, γιατί όπως τονίζουν, δεν γίνεται να υπάρχει μία Αυτοδιοίκηση που μονίμως να χάνει έσοδα ή να μην έχει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει και η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ σε σχέση με το νέο Κώδικα. Αν δεν υπάρξει υιοθέτηση αυτής της θέσης από το υπουργείο, θα έχουμε αντιδράσεις. Μπορεί το κλίμα να είναι θετικό απ όλες τις πλευρές, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο».
«Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης»
«Στην πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχύσει θεσμικά και οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τη μία έχουμε το Σύνταγμα που επιτάσσει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ αλλά, για μένα, το πιο σημαντικό, είναι ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων της ηγεσίας του υπουργείου, ο κ. Λιβάνιος, ο υφυπουργός, ο κ. Β. Σπανάκης και ο γ. γραμματέας, ο κ. Σ. Χιονίδης έχουν θητεύσει στην Αυτοδιοίκηση και γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος της σε όλα τα επίπεδα. Και όλοι συνομολογούν ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία ν’ αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση μια Βίβλο που θα την καταστήσει ισχυρή και αυτοδύναμη».
Aκούστε τον κ. Λαιμό: