Νίκος Κομηνέας στον topfm: «Μας ανησυχεί η έλλειψη κρατήσεων τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τον Απρίλιο και τον Μάιο»

Πως γίνεται άλλα, μικρά νησιά, να έχουν 20 δρομολόγια την εβδομάδα και η Αστυπάλαια μόνο πέντε ;»
«Το αλισβερίσι μεταξύ υπουργείου και εφοπλιστών, για τα δρομολόγια, πρέπει να σταματήσει»
«Θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι, με τα νέα πολεοδομικά όρια, όσοι απόκτησαν σπίτι ή οικόπεδο μετά το 1985;»
«Με 800 ευρώ το μήνα δεν θα έρθει κανένας καθηγητής, γιατρός ή λιμενικός στην Αστυπάλαια»
«Αν δεν κάνουμε οικονομία στο νερό το καλοκαίρι, ίσως έχουμε πρόβλημα το φθινόπωρο»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Ακτοπλοϊκά αποκλεισμένη από τα κοντινά νησιά της Κω και της Καλύμνου παραμένει η Αστυπάλαια τους τελευταίους έξι μήνες, παρά τις επιστολές του δημάρχου Νίκου Κομηνέα στα αρμόδια υπουργεία και τις εκκλήσεις των κατοίκων για αύξηση των δρομολογίων. Η σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη χώρα είναι περιορισμένη…
Κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ενώ κάτοικοι αδυνατούν να επισκεφθούν γιατρούς, νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες στα γειτονικά νησιά. Η Αστυπάλαια, νησί – πρότυπο της βιώσιμης μετακίνησης, εξυπηρετείται με μόλις πέντε δρομολόγια την εβδομάδα.
Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες, η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων, ήρθε να προσθέσει ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα και οδήγησε τον Δήμο να ζητήσει από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, λελογισμένη χρήση του νερού, λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων την τρέχουσα περίοδο.
«Μας ανησυχεί η έλλειψη κρατήσεων τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τον Απρίλιο και τον Μάιο»
«Στο νησί μας προστίθενται κάθε χρόνο, περίπου 50 – 60 κλίνες. Η ανοικοδόμηση είναι λελογισμένη. Αγωνιούμε για τοπ αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων με τα νέα καταλύματα γιατί ξέρετε πόσο έχει ακριβύνει το κόστος να χτίσει κάποιος κάτι… Ευτυχώς, το Πάσχα και αυτές τις μέρες, έχουμε περισσότερο κόσμο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2024».
Ο Νίκος Κομηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για θέματα που απασχολούν το νησί και τους κατοίκους του. Τις λίγες, συγκριτικά με τις ανάγκες της περιοχής, προσεγγίσεις πλοίων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο για τον καθορισμό ορίων στη δόμηση, για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, για το «καμπανάκι» που ήχησε, από τον Δήμο, σχετικά με τη μείωση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων καθώς και για όσα, κατά την άποψή του, πρέπει να προβλεφθούν στο νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Όπως με ενημέρωσε ο σύλλογος ξενοδόχων του νησιού, ενώ ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι πολύ καλοί μήνες για την κίνηση στο νησί, έχουμε πρόβλημα στις κρατήσεις τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου. Αυτό, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο νησί μας. Ο κ. Κικίλιας μας διαβεβαίωσε ότι από την 1η Μαΐου θα έχουμε ξανά σύνδεση με την Κω και την Κάλυμνο, προφανώς με το «Νήσος Κάλυμνος». Παράλληλα κοιτάζουμε να προστεθεί η Αστυπάλαια στο δρομολόγιο του «Χίος» από Σαντορίνη, Ανάφη, Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη και Ρόδο».
«Πώς γίνεται άλλα, μικρά νησιά, να έχουν 20 δρομολόγια την εβδομάδα και η Αστυπάλαια μόνο πέντε ;»
«Σκεφθείτε ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν γειτονικά, μικρά νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες που έχουν 17, 20 και 25 δρομολόγια την εβδομάδα. Κι εμείς έχουμε μόλις πέντε από τον Πειραιά. Επίσης, πολλά νησιά των Δωδεκανήσων που είναι στην ακτογραμμή έχουν πολύ καλή σύνδεση, και με δύο δρομολόγια, καθημερινά, με Καταμαράν. Για την Αστυπάλαια υπάρχουν μόλις δύο δρομολόγια με Καταμαράν… Είμαστε σε καθαρά μειονεκτική θέση. Δεν είναι επιχείρημα ότι ο εφοπλιστής θέλει επιδότηση για να έρθει στην Αστυπάλαια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προφασιστεί».
«Το υπουργείο πρέπει να κάνει σωστή κατανομή των χρημάτων για τις γραμμές που επιδοτεί. Δεν μπορεί να επιδοτούνται νησιά τα οποία έχουν πάρα πολλά δρομολόγια, και η Αστυπάλαια, κάθε χρονιά, να δεινοπαθεί για να συνδεθεί με τα κοντινά νησιά… Αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού, πρέπει για την Αστυπάλαια να υπάρχουν τουλάχιστον επτά δρομολόγια».
«Επίσης αδιανόητο είναι ότι δεν υπάρχουν διασυνδέσεις ανάμεσα στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Περνάνε 12 εκατ. τουρίστες το χρόνο από τα δύο αυτά τουριστικά συμπλέγματα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ελπίζω όλο αυτό το θέμα με τα δρομολόγια να περάσει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δήμων, στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και να υπάρχουν αποφάσεις, από κοινού, για το μοίρασμα των δρομολογίων».
«Το αλισβερίσι μεταξύ υπουργείου και εφοπλιστών, για τα δρομολόγια, πρέπει να σταματήσει»
«Στις, τουλάχιστον έξι συναντήσεις που είχα στο υπουργείο Ναυτιλίας , έχω καταλάβει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ασχολούνται με τον τρόπο που πρέπει να ασχοληθούν. Ταυτόχρονα, το υπουργείο υποκύπτει συχνά σε πολιτικές πιέσεις ή πιέσεις φίλων – εφοπλιστών. Αυτό το αλισβερίσι ή αν προτιμάτε, αυτός ο εκβιασμός πρέπει να σταματήσει. Ο εφοπλιστής αποφασίσει να μην κάνει το δρομολόγιο γιατί λέει ότι δεν αποκομίζει κέρδη από αυτό».
«Ευτυχώς, ξεμπερδέψαμε με την επένδυση – μαμούθ που επιχειρήθηκε να γίνει στο νησί, χάρη στις ενέργειες του υφυπουργού κ. Ταγαρά. Πως ήταν δυνατόν να γίνει ένα έργο φαραωνικού τύπου χωρίς αυτό να προβλέπεται από το πολεοδομικό σχέδιο; Εμείς είμαστε υπέρ ενός βιώσιμου τουρισμού, ενός τουρισμού που θα κρατάει τον χαρακτήρα των νησιών μας και θα τον αναδεικνύει. Δεν είμαστε υπέρ ενός τουρισμού που έχει στόχο τα κέρδη για μια – δύο περιόδους και από εκεί και πέρα θα έχουμε την καταστροφή του νησιού… Το περιβάλλον πρέπει να το φροντίζουμε σε όλα τα επίπεδα.
«Το θέμα των απορριμμάτων πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ολιστικό τρόπο. Το πρόγραμμα που τρέχει στη Τήλο είναι υποδειγματικό αλλά είναι πανάκριβο. Είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί αν δεν επιχορηγηθεί από τον Δήμο και από την Περιφέρεια. Κοστίζει πάνω από 700-750 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Να βρεθούν τα πρότυπα πάνω στα οποία θα γίνεται η οργάνωση της αποκομιδής. Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα».
«Θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι, με τα νέα πολεοδομικά όρια, όσοι απέκτησαν σπίτι ή οικόπεδο μετά το 1985;»
«Μας απασχολεί έντονα το θέμα με τα νέα πολεοδομικά όρια για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Όσοι έχτισαν ή απέκτησαν οικόπεδα τα προηγούμενα χρόνια, με βάση το διάταγμα του 1985, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τις εκτάσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αγρότες που μπήκαν μέσα στα όρια των οικισμών με την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης. Ξαφνικά βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι».
«Με 800 ευρώ το μήνα δεν θα έρθει κανένας καθηγητής, γιατρός ή λιμενικός στην Αστυπάλαια»
«Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. Να δοθούν οικονομικά κίνητρα. Δεν μπορεί κάποιος, ας πούμε καθηγητής, ο οποίος παίρνει, 800 ευρώ το μήνα, να έρθει στην Αστυπάλαια, όταν το ενοίκιο θα κοστίζει 400 ευρώ. Ούτε ο γιατρός, ούτε ο δημοτικός υπάλληλος, ούτε ο Αστυνομικός, ούτε ο λιμενικός… Εκανα πρόταση συγκεκριμένη στο υπουργείο. Να φτιάξουν κατοικίες σε δύο οικόπεδα που έχω για να έρθουν να μένουν οι άνθρωποι αυτοί… Η διαμονή τους θα είναι δωρεάν. Το κόστος ζωής ενός εκπαιδευτικού, ενός γιατρού στα νησιά δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο στην ηπειρωτική χώρα. Ο κάθε Δήμος είναι αναπτυξιακός παράγοντας του τόπου. Μέσα από ένα πλεόνασμα 11,5 δισ ευρώ, έπρεπε να διατεθούν χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
«Αν δεν κάνουμε οικονομία στο νερό το καλοκαίρι, ίσως έχουμε πρόβλημα το φθινόπωρο»
«Ο ταμιευτήρας νερού που έχουμε στο νησί, είναι από το 1994. Καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, αλλά με τα προβλήματα λειψυδρίας που εμφανίζονται τελευταία, ενημερώσαμε τον κόσμο ότι, ναι μεν έχουμε νερό για το καλοκαίρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο… Αν έχουμε ξανά μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας, τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα… Είναι ανάγκη να κάνουμε οικονομία τώρα για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Σκεφθείτε ότι στο νησί, ο αριθμός των 1400 κατοίκων σχεδόν πενταπλασιάζεται το καλοκαίρι… Φθάνουμε στους 8.000 κατοίκους και επισκέπτες».
«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να δουλέψουμε τη μονάδα αφαλάτωσης που έχουμε στον οικισμό και η οποία θα μας δώσει συμπληρωματική πηγή νερού. Η μελέτη ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και θα ακολουθήσει η διαδικασία για την προμήθεια και τη τοποθέτηση της το φθινόπωρο».
Ακούστε τον κ. Κομηνέα: