Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου στον topfm: «Την ψηφιακή κάρτα πρέπει να τη «χτυπάνε» μόνο οι εργαζόμενοι» (ηχητικό)

«Οι εργαζόμενοι να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς των εργοδοτών»
«Πως οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες εργαζομένων για το δικό τους συμφέρον…»
«Η έλλειψη τεχνικών επιθεωρητών είναι ο βασικός λόγος των ατυχημάτων στο νησί»
«Στο ξενοδοχείο που έπεσε η σκαλωσιά, οι τεχνικοί ήρθαν όταν είχαν μαζευτεί και τακτοποιηθεί τα πάντα…»
«Εργολάβοι, για να πάρουν ένα έργο, «κόβουν» μέτρα για την ατομική ασφάλεια»
«Η Ρόδος έχει πιάσει ταβάνι στον τουρισμό. Αν ανέβει κι άλλο ο πήχης, στις αφίξεις, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας στο νησί»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Με τη Ρόδο να υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες και τον αριθμό των αφίξεων νααυξάνεται καθημερινά, από τη μία επισπεύδονται διαδικασίες που αφορούν στην ολοκλήρωση όποιων συμβάσεων εκκρεμούν καθώς και στη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας στα ξενοδοχεία, από την άλλη έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στις συμφωνίες των εποχιακών εργαζόμενων με τους εργοδότες, κυρίως με ξενοδόχους.
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί και φέτος «αγκάθι», τόσο στον επισιτισμό όσο και στον ξενοδοχειακό κλάδο, με αρκετές από τις κενές θέσεις, να καλύπτονται, προς το παρόν, με εργαζόμενους από τρίτες χώρες.
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό στην εστίαση όπου το μέτρο εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα ξενοδοχεία όπου έγινε υποχρεωτική η χρήση της από την 1η Μαρτίου και ακόμα καταγράφονται δυσλειτουργίες στη χρήση της…
Ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και μίλησε στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για όλα όσα απασχολούν τον εργατικό κόσμο του νησιού: Για την καθυστερημένη ή και μη καταβολή του Δώρου Πάσχα από εργοδότες, για τα προβλήματα των εποχιακών εργαζόμενων, τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις, τις παρατυπίες εργοδοτών – ξενοδόχων με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη «μαύρη» εργασία, τα εργατικά ατυχήματα και τους… ανύπαρκτους τεχνικούς ελέγχους.
«Εκκρεμεί ακόμα καταβολή του δώρου Πάσχα από ξενοδοχείο στα Κολύμπια»
«Δυστυχώς είχαμε και φέτος φαινόμενα παρατυπίας με τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα από επιχειρήσεις και χρειάστηκε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα μια εκκρεμότητα που αφορά σε ξενοδοχείο στα Κολύμπια … Είναι λυπηρό, γιατί το ποσό, για το δώρο του Πάσχα, δεν ξεπερνάει τα 150€, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν πριν λίγο καιρό.
Λέω δυστυχώς, γιατί το τελευταίο διάστημα δεν είχαμε θέμα με τα ξενοδοχεία. Υπήρχε μία πολύ καλή τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε τα προηγούμενα χρόνια και την τηρούσε το 99% των εργοδοτών. Ήταν μια σύμβαση – πρότυπο που διαφημίστηκε και από την ηγεσία της κυβέρνησης.
«Να σεβόμαστε τους 45.000 ανθρώπους που έρχονται στη Ρόδο για να στηρίξουν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας»
«Όταν στο ξεκίνημα της σεζόν μεγάλες μονάδες συμπεριφέρονται με αυτό το τρόπο στους ανθρώπους που στηρίζουν το μοναδικό προϊόν που εξάγουμε, τι παράδειγμα δίνουμε σε όσους θέλουν να έρθουν να δουλέψουν στο νησί; Στη Ρόδο, για να ξέρει ο κόσμος, έχουμε 62.000 εργατικό δυναμικό εκ των οποίων οι 45.000 είναι εποχιακοί απασχολούμενοι. Τη στιγμή που η εποχικότητα και η εργασία στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν, πρέπει να σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που κρατάνε την οικονομία και της τοπικής κοινωνίας και της χώρας. Και φυσικά δεν μπορούμε από την άλλη να παραπονούμαστε για έλλειψη προσωπικού…».
«Την προηγούμενη σεζόν καταφέραμε, με βάση την τοπική σύμβαση εργασίας, να φέρουμε 2.500 – 3.000 εργαζόμενους από την υπόλοιπη Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο. Δεν είναι λύση οι μετακλητοί εργαζόμενοι, φαινόμενο που έχει γίνει της μόδας. Στη Ρόδο έχουμε περίπου 2000 εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες. Αν μη τι άλλο, για να μην αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι σαν δούλοι, ζητάμε να εντάσσονται στην τοπική σύμβαση εργασίας και να μην αμείβονται με 500 ευρώ για επταήμερη εργασία».
«Πού να πρωτοπάνε οι πέντε Επιθεωρητές Εργασίας που υπάρχουν για να ελέγξουν 80.000 επιχειρήσεις… Ευτυχώς, στην περιοχή μας, το πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών – εργοδοτών λειτουργούν με άψογο και νόμιμο τρόπο, ακολουθώντας με συνέπεια τις συμβάσεις».
«Με τη σύμβαση στην εστίαση, ο εργαζόμενος επιλέγει τις επί πλέον ώρες κα μέρες που θέλει να δουλεύει»
«Υπογράψαμε συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των εστιατορίων και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους με δική τους επιλογή, να εργαστούν επί πλέον ώρες ή μέρες προκειμένου να κατοχυρωθεί η υπερωρία. Από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν επεκτείνει το επίδομα ανεργίας. Πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στο νησί μας, με επτά μήνες εργασία και με 500 ευρώ στους τρεις μήνες της ανεργίας;
«Υπάρχει ένα κύμα φυγής, αυτή τη στιγμή, προς την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα στην Αυστρία, όπου οι συμβάσεις, στα τουριστικά επαγγέλματα, έχουν διάρκεια δέκα μήνες και με αξιοπρεπέστατους μισθούς. Εδώ οι άνθρωποι ξεζουμίζονται με 10 και 12 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα».
«Την κάρτα πρέπει να τη «χτυπάνε» μόνο οι εργαζόμενοι»
«Είμαστε σε καλό δρόμο και για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπάλληλων. Έχουμε καλή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων. Η νέα σύμβαση θα βοηθήσει και τους ξενοδόχους αλλά και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Έχει σημασία να μην παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα που ήρθε με σκοπό να εξαλείψει την μαύρη και αδήλωτη εργασία και να διασφαλίσει ότι ο εργαζόμενος θα πληρώνεται για όλες τις ώρες που δουλεύει».
«Πώς οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες εργαζομένων για το δικό τους συμφέρον…»
«Να καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που εργάζονται ότι είναι λάθος να δίνουν την κάρτα τους στο λογιστήριο. Οι ίδιοι πρέπει να «χτυπάνε» την κάρτα και όχι ο εργοδότης που, πιθανό, να τη διαχειρίζεται κατά το δικό του συμφέρον. Να «χρησιμοποιούν» τα δεκάλεπτα, πριν ή μετά την εργασία, κάτι που επιτρέπει ο νόμος, και να συσσωρεύουν χρόνο για να δικαιολογούν την παρουσία του εργαζόμενου και την έβδομη μέρα, χωρίς όμως να καταβάλλουν υπερωρίες».
«Είναι η ώρα της «εκδίκησης» των εργαζομένων»
«Καταλαβαίνω τους εργαζόμενους, έχουν ανάγκη να δουλέψουν, όμως δεν πρέπει να υποκύπτουν σε εκβιασμό. Εγώ λέω, όσο βαρύ κι αν ακούγεται, ότι είναι η… ώρα της εκδίκησης των εργαζομένων. Εννοώ, να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους στο ακέραιο, αξιοποιώντας στο έπακρο τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος. Να μάθουν να διεκδικούν. Όσοι έχουν παραδώσει τις κάρτες τους στα λογιστήρια, να τις πάρουν πίσω».
«Ο εργοδότης της περιοχής μας να καταλάβει ότι είναι προς όφελός του να είναι ήρεμο το εργασιακό κλίμα στο νησί. Διανύουμε μια περίοδο που η Ρόδος βρίσκεται στο στόχαστρο, όχι για καλούς λόγους και δεν βοηθάει καθόλου να δημιουργούνται σοβαρά εργασιακά θέματα που δυσφημούν τον τόπο μας».
«Η έλλειψη τεχνικών επιθεωρητών είναι ο βασικός λόγος των ατυχημάτων στο νησί»
«Την τελευταία δεκαετία είχαμε στη Ρόδο δέκα θανατηφόρα ατυχήματα και από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα ήδη μετράμε τέσσερα θανατηφόρα. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη τεχνικής επιθεώρησης εργασίας στην περιοχή μας… Υπάρχουν έξι τεχνικοί επιθεωρητές για όλο το Νότιο Αιγαίο, τον Πειραιά και την Κρήτη! Είχαμε θανατηφόρο ατύχημα πριν από μια εβδομάδα και ακόμα δεν ήρθε κανείς να ελέγξει τι και πώς έγινε… Μόνο από τη δική τους έκθεση μπορούν οι συγγενείς να μάθουν, αν έχουν δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημίωση, σε περίπτωση που κάτι παράτυπο ή παράνομο προκάλεσε το δυστύχημα».
«Στο ξενοδοχείο που έπεσε η σκαλωσιά, οι τεχνικοί ήρθαν όταν είχαν μαζευτεί και τακτοποιηθεί τα πάντα…»
«Σε θανατηφόρο που έγινε πριν από ένα χρόνο σε ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, έμεινε κλειστός ένας όροφος, για μήνες, γιατί δεν είχε έρθει κανείς από την υπηρεσία να ελέγξει… Από τον συγκεκριμένο όροφο έπεσε ο άτυχος εργαζόμενος και έχασε τη ζωή του. Μας ενημέρωσαν τον Φεβρουάριο ότι θα ενισχυθεί η υπηρεσία, πως θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα… Στο ξενοδοχείο όπου έπεσε η σκαλωσιά πριν από 1,5 μήνα, όταν από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, γιατί μια ώρα πριν είχαν φύγει οι εργάτες που ήταν πάνω στη σκαλωσιά. Οι ελεγκτές ήρθαν μετά από μια εβδομάδα, αφού όμως είχε καθαριστεί ο χώρος και είχαν μαζευτεί τα πάντα… Δεν υπήρχε τίποτα να ελέγξουν».
«Εργολάβοι, για να πάρουν ένα έργο, «κόβουν» μέτρα για την ατομική ασφάλεια»
«Στη Ρόδο έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι οικοδομικές άδειες. Είμαστε η δεύτερη, μαζί με την Κρήτη, και μετά την Αττική, περιοχή με τις περισσότερες άδειες. Ένα απέραντο εργοτάξιο… Και πυκνά – συχνά, οι εργολάβοι, για να πάρουν μια δουλειά, κόβουν έργα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων… Ούτε εδώ υπάρχει ο αρμόδιος φορέας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων να ελέγξει αν τηρούνται τα απαραίτητα…».
«Υπάρχουν εργαζόμενοι, σε καθημερινή βάση, που πηγαίνουν
μόνοι τους στο νοσοκομείο, μετά από ατυχήματα, και έρχονται μετά στο Εργατικό Κέντρο και μας το ανακοινώνουν… Κι εμείς μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αδυνατώντας να τους βοηθήσουμε και να τους προστατεύσουμε. Όπως λέμε σε όλους, να αρνούνται τη μαύρη εργασία, γιατί αν συμβεί κάτι, το μόνο που μπορούν να διεκδικήσουν, είναι μόνο τα χρήματα που μπαίνουν στην Τράπεζα».
«Η Ρόδος έχει πιάσει ταβάνι στον τουρισμό. Αν ανέβει κι άλλο ο πήχης, στις αφίξεις, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας στο νησί»
«Η Ρόδος έχει πιάσει ταβάνι στον τουρισμό… Δε νομίζω ότι οι υποδομές, οι φυσικοί πόροι, οι δρόμοι, το πάρκινγκ και το συγκοινωνιακό αντέχουν παραπάνω κόσμο… Αν κινηθούμε και φέτος στα περσινά νούμερα θα είμαστε πολύ καλά. Ο, τιδήποτε επί πλέον, θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας. Η Ρόδος πρέπει να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το μοναδικό πράγμα, το οποίο μας κρατάει όρθιους, ο τουρισμός. Πρέπει να το δούμε όλοι από όλες τις πλευρές».
Ακούστε τον κ. Εγγλέζο: