ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Ελευθερία Φτακλάκη στον topfm για το πρώτο της βιβλίο: “Γιατί πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας μας με έμφαση στην περιφερειακή διοίκηση” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη

Η Ελευθερία Φτακλάκη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής, Διεθνολόγος, είναι πλέον και συγγραφέας! Κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η διπλωματία των Ενωσιακών Περιφερειών: Μια Ανατρεπτική Ανάγνωση του ρόλου των Περιφερειών στις Διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης», Εκδ. Παπαζήση 2025. Πραγματεύεται το διοικητικό μοντέλο της χώρας με έμφαση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στην αλλαγή του σημερινού μοντέλου διακυβέρνησης.
Η κ. Φτακλάκη μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη για το πρώτο της βιβλίο που ήδη βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων: «Ξέρετε πολύ καλά την αδυναμία μου στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στο πόσο σημαντικό θεωρώ αυτό το θεσμό και θεωρώ ότι ήταν όντως και ένα βήμα μπροστά για την ελληνική διακυβέρνηση με το νόμο του Καλλικράτη, παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν και τα τρωτά σημεία. Σίγουρα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και σίγουρα είναι σημαντικό να παλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να βελτιώσουμε τη λειτουργία του θεσμού των αιρετών περιφερειών. Στο βιβλίο αυτό που τονίζω μέσα από μια έρευνα σε βάθος που έχω κάνει, και ιστορικά αλλά και στην σύγχρονη διακυβέρνηση της λειτουργίας των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες οφείλουν να είναι πιο ενεργές και πρέπει να είναι πιο ενεργές στο μοντέλο διακυβέρνησης των κρατών-μελών τους. Και αυτό γιατί. Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή να βοηθήσουν τη λειτουργία ενός κράτους και ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ, όχι υψηλής ισχύος, αλλά σε δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με πολιτική διπλωματία, περιβαλλοντική διπλωματία, θέματα ανάπτυξης, τουρισμού, ανταλλαγών, εκπαίδευσης αλλά πάντα βεβαίως κάτω από την ομπρέλα του κράτους και κάτω από τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό λοιπόν που θέλω να τονίσω είναι ότι σε χώρες, και το έχω αναδείξει αυτό μες στο βιβλίο μου, οι οποίες έχουν προχωρήσει πολύ βεβαίως, αναφέρομαι στα ομόσπονδα κράτη όπως είναι Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, από εκεί πλέον οι περιφέρειες θεωρούνται πραγματικά μικρά κράτη και έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες βλέπετε ότι έχουν και μια άλλη λειτουργία στην διακυβέρνησή τους.
Βεβαίως για την Ελλάδα, και το τονίζω και αυτό για να μην παρεξηγηθώ, δεν ζητώ ένα μοντέλο ομόσπονδο αλλά σίγουρα ένα μοντέλο μιας περιφερειοποιημένης δηλαδή λιγότερης συγκεντρωτικής χώρας γιατί εμείς ανήκουμε στις συγκεντρωτικές χώρες. Θεωρώ ότι ναι, θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις περιφέρειες για να έχουν έναν επιτελικό χαρακτήρα και βεβαίως και στους δήμους αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη διαχείριση των προβλημάτων του πολίτη, άρα λοιπόν το δια ταύτα είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο
διακυβέρνησης, θα πρέπει να εξελίξουμε λοιπόν το θέμα της αποκέντρωσης στη χώρα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε τις χώρες που έχουν δείξει δείγματα γραφής καλύτερα προς εμάς, και αυτό συμβάλλει και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Καλοτάξιδο το βιβλίο «Η διπλωματία των Ενωσιακών Περιφερειών: Μια Ανατρεπτική Ανάγνωση του ρόλου των Περιφερειών στις Διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης»!

Ακούστε την κ. Φτακλάκη:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button