ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Μαίρη Παπανδρέου στον topfm: «Στη Ρόδο είναι σε φάση προσεισμικού ελέγχου 50 κτίρια, κυρίως σχολεία. Μέχρι στιγμής δεν εντοπίσαμε φθορές από σεισμό» (ηχητικό)

«Τα κύρια προβλήματα από τους ελέγχους προκύπτουν λόγω κακοτεχνιών, έλλειψη συντήρησης και υγρασίας»

«Συζητάμε με το Δήμο και την Περιφέρεια για την οργάνωση ημερίδων ενημέρωσης, για τους σεισμούς στα σχολεία» 

«Να μη χάσουμε άλλο χρόνο με την καταγραφή δημόσιων κτιρίων. Είναι άμεση ανάγκη να συνδράμουν οι δήμοι σε αυτή τη διαδικασία»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων σεισμών στη Σαντορίνη και με την ανησυχία του κόσμου να είναι έκδηλη όσο οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για «πιθανό επικείμενο μεγάλο σεισμό»,  έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των προσεισμικών ελέγχων που είναι πλέον υποχρεωτικοί στα δημόσια κτίρια.

Όμως οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες, κυρίως λόγω έλλειψης καταγραφής κτιρίων αλλά και των διαφορετικών φάσεων που περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο προσεισμικού ελέγχου. Γι’ αυτό το λόγο, τα τελικά πορίσματα για το βαθμό επικινδυνότητας ενός κτιρίου, εκδίδονται ένα ή δύο χρόνια μετά την εκκίνηση του προσεισμικού ελέγχου.

«Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στον κόσμο. Στη Ρόδο δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανήσυχοι αλλά παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις για να έχουμε μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη εικόνα και πάντα βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων έχει ξεκινήσει από το 2021 και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Η Μαίρη Παπανδρέου, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του τμήματος Δωδεκανήσου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για τους προσεισμικούς ελέγχους που γίνονται στη Ρόδο, τα κτίρια στα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ελέγχου και τα προβλήματα που παρουσιάζουν, τη διαδικασία που ακολουθείται και τις προτεραιότητες που θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς και για τις προτάσεις που ετοιμάζει το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τα σχολεία.

«Στη Ρόδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το φαινόμενο στη Σαντορίνη που είναι ένα νησί με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Είναι ένας ζωντανός γεωλογικός σχηματισμός».

Τα τρία στάδια του προσεισμικού ελέγχου

«Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από το 2021. Υλοποιείται ένας πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Ο στόχος είναι να καταγραφούν τα κτίρια τα οποία στεγάζονται υποδομές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικές βλάβες στα φέροντα στοιχεία ή φθορές λόγω κακής συντήρησης ή κακοτεχνίας».

«Στη συνέχεια να βαθμονομηθούν αυτά τα κτίρια ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση, σύμφωνα με μια τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους, να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος,  ίσως και τριτοβάθμιος έλεγχος. Υπάρχουν δηλαδή τρία στάδια».

«Καμιά ανησυχία για τα 50 κτίρια στη Ρόδο που έχουν περάσει από έλεγχο»

«Δίνουμε προτεραιότητα σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες, ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού σώματος, σε υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό».

«Στη Ρόδο έχουν ελεγχθεί γύρω στα 50 κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σχολεία. Την πρώτη εικόνα θα την έχουμε τον Μάιο. Όμως, επειδή οι μηχανικοί μιλάμε μεταξύ μας, γνωρίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε κανένα απ΄ αυτά τα κτίρια. Δεν έχουν εντοπιστεί φθορές σεισμού. Τα προβλήματα που έχουν αφορούν σε κακοτεχνίες, ή σε έλλειψη συντήρησης και υγρασίες».

«Τα παιδιά, μας βλέπουν με κορδέλες και λέϊζερ και μας ρωτάνε αν θα γίνει σεισμός…»

«Είναι λογικό ν΄ανησυχούν γονείς για τα σχολικά κτίρια που φιλοξενούν τα παιδιά τους. Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο και να ζητήσει να γίνει έλεγχος. Εμείς ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και κανονίζουμε ένα ραντεβού. Οι έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν στη διάρκεια των μαθημάτων».

«Ξέρετε, τα παιδιά που ξέρουν τι γίνεται στη Σαντορίνη, βλέποντας μηχανικούς, με κορδέλες, με λέιζερ και με ταινίες… αναστατώνονται και μας ρωτάνε «θα πέσει το κτίριο; Θα γίνει σεισμός; Λογικό…».

«Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα ελέγχου για ένα σχολικό κτίριο από ομάδες εξειδικευμένων μηχανικών. Οποιαδήποτε παρατήρηση, πέρα από τον αντισεισμικό σχεδιασμό, που αφορά στην ασφάλεια, στην υγεία και στην άνετη φοίτηση των παιδιών, καταγράφεται με μεγάλη προσοχή. Ακόμα κι αν υπάρχουν ελαττωματικά κουφώματα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά, ή αστάθειες σε μπασκέτες, κιγκλιδώματα κ.α  Προωθούμε αυτά τα ευρήματα στους αρμόδιους και προσπαθούμε να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην αποκατάσταση».

«Ημερίδες ενημέρωσης σε σχολεία και καταγραφή κτιρίων»

«Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κάποιες ημερίδες στα σχολεία, να ενημερώσουμε τα παιδιά και τους γονείς, γενικά για τους σεισμούς, για την κατάσταση των κτιρίων και τα σταθερά σημεία σε περίπτωση σεισμού. Θα έχουμε συνάντηση γι  αυτό το θέμα με τον Δήμο και την Περιφέρεια».

«Σε κάθε περίπτωση είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει το θέμα της καταγραφής των κτιρίων από το Δήμο και την Περιφέρεια. Και να συνδράμουμε κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Να καταγραφούν όσα περισσότερα κτίρια για να μην χάσουμε και τις χρηματοδοτήσεις».

Ακούστε την κ. Παπανδρέου:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button