Κώστας Σπανός στον topfm: «Να διατηρήσουμε πάση θυσία την εργασιακή ειρήνη που έχουμε στη Ρόδο εδώ και χρόνια» (ηχητικό)

«Η Ρόδος είναι πρωτοπόρος σε συμβάσεις εργασίας»
«Η ψηφιακή κάρτα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό… Φέρνει πολλές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις και αδικεί τους εργαζόμενους»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Ανατροπές για 50.000 επιχειρήσεις και περίπου 700.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση φέρνει η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους εν λόγω κλάδους από την 1η Μαρτίου του 2025.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024 που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους δυο κλάδους μέχρι και τον Δεκέμβριο έχουν ανταποκριθεί περίπου 2.500 επιχειρήσεις (5% του συνόλου). Η πλειονότητα αδιαφορεί παντελώς είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για την υποχρεωτικότητα, είτε επειδή ελπίζουν σε παράταση προθεσμίας.
Θέμα παράτασης της προθεσμίας δεν αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τα κενά πληροφόρησης για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις από τη στιγμή που θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα αντιμετωπιστούν με μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποχρεούνται, από την ημερομηνία ένταξής τους, να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω δανεισμού.
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, γιατί το νέο μέτρο αφορά σε μια μεγάλη κατηγορία, περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση.
Έχουμε εικόνα για τη Ρόδο. Έχουν ενημερωθεί και οι επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια τα οποία θα σηκώσουν το πολύ μεγάλο βάρος της ψηφιακής κάρτας.
Πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους».
Ο Κώστας Σπανός, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για το βαθμό ετοιμότητας των καταστηματαρχών και των επιχειρήσεων στη Ρόδο στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, η χρήση της οποίας είναι υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου 2025, για τα κενά και τα άδικα του νέου μέτρου, για τις ιδιαιτερότητες της Ρόδου, τον όγκο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στο νησί η εργασιακή ειρήνη που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια.
«Η Ρόδος είναι πρωτοπόρος σε συμβάσεις εργασίας οι οποίες έχουν ωφελήσει τους εργαζόμενους σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχουν δώσει την ευελιξία στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κάνουν κάποια πράγματα παραπάνω. Αυτό είναι το πλάνο, αυτό είναι το σχήμα, χωρίς βέβαια να θίγονται τα νόμιμα συμφέροντα και των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Αυτό πρέπει να είναι Ευαγγέλιο».
«Το σύστημα είναι σε αρκετά νηπιακό επίπεδο λειτουργίας. Στη Ρόδο, επειδή είμαστε τουριστικός προορισμός, έχουμε θέμα σε ότι αφορά στις συμβάσεις εργασίας και την απασχόληση του εξαήμερου. Βγαίνουν πάρα πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στο μη μισθολογικό κόστος. Και το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο δίνει ο εργοδότης για τον μισθό του υπαλλήλου».
«Η εργασιακή ειρήνη η οποία έχουμε εδώ και πολλά χρόνια στη Ρόδο πρέπει να διατηρηθεί και να υπάρχει κλίμα συνεννόησης για να προχωρήσουμε και να βρούμε τη λύση. Η εστίαση έχει ήδη μια σύμβαση εργασίας η οποία επεξεργάζεται από ό,τι ξέρω για να βελτιωθεί, καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχεία έχουν τη δική τους σύμβαση η οποία τους δίνει μια αρκετά μεγάλη ευελιξία».
«Ζητάμε εδώ και χρόνια να χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις μας εποχικές για να μπορούμε με δικές μας συμβάσεις εργασίας να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Ο κόσμος έρχεται να δουλέψει τη σεζόν για να πάρει κάποια περισσότερα λεφτά. Αν έρχεται το κράτος και επιβαρύνει όλη αυτή την προσπάθεια με υπέρογκες προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, δεν γίνεται τίποτα.
«Ένας υπάλληλος ο οποίος παίρνει 1000 ευρώ, στον εργοδότη του κοστίζει περίπου 1600 ευρώ. Είναι μία σχεδόν 60% επιβάρυνση στο κόστος. Αυτή τη στιγμή όπως είναι η νομοθεσία αλλά και το πλαίσιο της ψηφιακής κάρτας θα επιβαρύνει απελπιστικά πολύ το μη μισθολογικό κόστος.
Εμείς δεν χρειαζόμαστε ένα σύστημα για να επιβάλλονται πρόστιμα. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να είναι δίκαιο για τους εργαζόμενους και να αφήνει στις επιχειρήσεις την ευελιξία να αντιμετωπίζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα».
«Δεν μπορεί ο τουρισμός ή η εστίαση επειδή είναι μια δραστηριότητα που πουλάει, έχει τζίρους, να απομυζώνται μονίμως είτε φορολογικά είτε ασφαλιστικά. Το σύστημα με αυτό τον τρόπο χαντακώνεται και δεν δουλεύει».
«Η 7ήμερη εργασία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολη. Δεν προβλέπεται από καμία σύμβαση. Είναι ένα θέμα για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Τις επόμενες μέρες ίσως υπάρξουν κάποιες συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να δρομολογήσουμε κάποιες εξελίξεις και οι οποίες να είναι θετικές για την περιοχή».
Ακούστε τον κ. Σπανό: